2016-08-23

Veckans utmaning: Tips på bästa pratböckerna

chat-309417_1280_Fotor

Under den här veckan pratar de fritt på Kulturkollo och det är ett väldigt intressant ämne tycker jag. Kanske för att jag själv är så vansinnigt dålig på att prata och att öppna upp. Jag har 100 gånger enklare att uttrycka mig i skrift och ännu enklare är det om jag inte behöver vara speciellt personlig i texten heller. Jag har svårt att släppa in människor, inte för att jag inte vill utan helt enkelt för att jag inte riktigt vet hur jag ska göra. Har börjat inse att detta är något jag får öva mig på i hela mitt liv. Ibland måste man tvinga sig själv att samtala och framför allt måste jag inse att även det jag säger är viktigt och människor kan vara intresserade av att lyssna på vad jag har att säga.

Men nu kom jag lite på villovägar. Jag skulle ju skriva lite om de där böckerna som bjuder in till samtal, som det helt enkelt finns väldigt mycket att säga om.

Utmaningen: Det finns ju böcker/låtar/filmer/TV-serier som passar så fantastiskt fint att prata om i en bokcirkel, runt fikabordet på jobbet eller med goda vänner och veckans utmaning är helt sonika att tipsa om en personlig favorit som passar bra att prata om. Vad är det som gör den så bra? Varför fyller den samtal i timmar?

För det första, jag är dålig på att prata böcker. Dels för jag är dålig på att samtala men även för att det finns väldigt få människor i min närhet som läser så mycket som jag gör. Har ibland funderat på om det kanske finns någon bokcirkel i närheten av där jag bor men så lägger jag ner funderingarna med tanke på utläggningen jag har överst i det här inlägget.
Trots det så finns det fantastiskt mycket böcker som jag absolut tycker att det finns mycket att samtala kring och ofta är det böcker som för mig berör lite "ömtåliga" ämnen. Med ömtåliga ämnen menar jag egentligen inte just ömtåliga ämnen utan sådant som har tystats ner, orättvisor hos människor, förföljelse, hemskheter och så vidare. Jag ser inte riktigt en kärleksroman som en stor snackis, inte alltid en fantasybok heller för den delen.

Här är några förslag på böcker som jag tycker borde passa utmärkt att prata om:

Niceville av Kathryn Stockett: Denna bok är ni väl säkert många som har hört talas om och det med rätta. Den lyfter på ett varmt och humoristiskt sätt upp de orättvisor som svarta i USA så sent som på 60-talet upplevde. Att inte få använda samma toalett, vara förpassad till vissa säten i bussarna, att tvingas till att ta hand om vita människors barn till skitlöner. Vi vet om allt detta, vi vet de hemskheter som förekom men den här boken är verkligen värd att läsa. Både en och två gånger. Och vill man inte läsa så finns denna ju också som film. En bra och välgjord sådan.

All the bright places (Som stjärnor i natten av Jennifer Niven: Underbara bok. Det finns så mycket att prata och diskutera i den här. Vi kan prata hemförhållanden, vi kan prata psykisk sjukdom, vi kan prata självmord bland unga, vi kan prata skuld, men vi kan också prata om kärlek. Har ni inte läst den här boken så tycker jag absolut att ni ska göra det. Och sen kan vi diskutera i det oändliga.

The Miniaturist (Miniatyrmakaren) av Jessie Burton: 1600-talets Amsterdam, en något konstig familj, rikedomar, utanförskap, homosexualitet, historia och magi. Ja här finns det också mycket att samtala om. Det är enligt min mening en lite annorlunda bok men väl värd både en och två läsningar. Förmodligen kanske den är ännu bättre om man läser den en andra gång, gärna efter en diskussion.

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe (Livets outgrundliga mysterier) av Benjamin Alire Sáenz: En bok om att växa upp. Familjen är otroligt viktig och dessa båda pojkar har bra, accepterande och trygga familjer. Trots det är det inte lätt, framför allt när man kanske inte riktigt passar in i samhällets och tidens normer. Jag tror på många bra och långa diskussioner om denna otroligt vackra bok.

Det finns fler, många fler men då hade förmodligen det här inlägget blivit hur långt som helst (ganska så långt redan). Så jag stoppar mig själv där. Och har ni inte läst dessa böcker så vill jag väldigt varmt rekommendera dem.

10 kommentarer:

  1. Tack för dina fina tips! Just Miniatyrmakaren hade vi som bok i Kulturkollo läser och det var verkligen en spännande bok att diskutera. Jag gillar också att uttrycka mig i skrift och därför passar bokcirklar på nätet mig så bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Bokcirklar på nätet borde verkligen passa mig bättre också. Har tänkt att jag ska anmäla mig och delta någon gång men jag blir aldrig färdig till det. Någon gång kanske...

      Radera
  2. Läste ut Som stjärnor i natten precis idag och håller verkligen med dig. Efteråt var jag tvungen att börja på recensionen pga så många tankar (börjar sällan så snabbt efter) men märkte snabbt att det blev alldeles för spoilerfyllt ... argh, behöver någon i min närhet som läst!

    Miniatyrmakaren har stått i hyllan ett tag nu - men av din tippning blev jag genast mer nyfiken!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår dig vad det gäller Som stjärnor i natten. Det är en helt fantastisk bok på alla sätt och vis och väl värd många samtal. Det är lite jobbigt när man inte har någon i sin närhet som har läst precis samma bok samtidigt. För det är ju oftast precis efter avslutat läsning man har alla de där överväldigande känslorna.

      Jag hoppas du läser Miniatyrmakaren och att jag nu inte har gett dig för höga förväntningar. För mig var det en helt fantastisk läsning, men samtidigt är den lite annorlunda. Där finns definitivt mycket att fundera över och att samtala om.

      Radera
  3. Många bra förslag - jag skulle gärna cirkla Niceville!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, där finns det verkligen mycket att prata om. Samtidigt känner jag att jag gärna hade läst om boken. Det var verkligen ganska så länge sedan jag läste den.

      Radera
  4. Jag är också dålig på att prata om böcker och blir nästan ställd de få gånger någon i min omgivning frågar mig om böcker. Oftast vill de då få tips om bra bok och jag är ingen bra tipsare. Dels för att jag snabbt glömmer titlar och författare och dels för att betänketiden uteblir. Jag älskar böcker och läsning, men samtala om böcker är nog något som jag skulle behöva öva mer på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Så är det väl med allt, att övning ger färdighet. Jag bli över lycklig de få gånger jag faktiskt har någon att samtala med böcker om. Har någon enstaka kompis men vi träffas typ någon gång om året bara. Då är det inte enbart böcker man ska prata om.

      Radera
  5. Jag är inte heller den som gärna pratar om högt och lågt, men man kan faktiskt träna upp sig. Nu mer tar det inte emot så väldigt mycket, men jag gillar det fortfarande inte :) Miniatyrmakaren skulle jag gärna vilja läsa och jag är lite ledsen för att tidpunkten när Kulturkollo läste den inte alls passade mig.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är konstig på det sättet. Har aldrig några problem att hålla i föredrag, eller prata pedagogik i olika nätverk som jag deltar i. Men så fort det blir kallprat så upplever jag mig själv som väldigt ointressant. Precis som om jag är mycket bättre på att tala om ett ämne som jag kan hyfsat, än att tala om ett ämne jag egentligen borde kunna bäst (nämligen mig själv). Men som sagt, man får öva och försöka.

      Radera