2014-12-05

Bokbloggsjerka 5-8 december

jerka11Denna veckan så bjuder Annika på en väldigt bra och viktig fråga tycker jag. Det här är ju en del av det jag jobbar med. Trots det så tror jag på ett kort svar.

Hur tror du att man kan inspirera barns läsande? Har du några goda exempel?

Var goda förebilder. Läs med dem, läs lite till, och igen och igen och igen. Bjud dem på ett smörgåsbord av olika litteratur, bilderböcker, enkla kapitelböcker, serietidningar. Berätta också sagor för dem. Var med dem i deras läsande, uppmuntra dem och sen läser ni liter till med dem. För långa samtal om det ni läser, men våga också vara tyst och låt dem fundera kring det ni läst tillsammans. Barn ställer frågor. Och för allt i världen - bara för att barnen har lärt sig läsa så sluta inte läsa högt för dem. Bara för att man klara av att läsa meningen MOR ROR TILL EN ROS så betyder inte det att de böcker som de då klarar av att läsa utmanar dem. Då vill de höra kapitelböcker, om hästar, pirater, drakar och magi. Så läs....

Det blev visst inte ett så kort svar i alla fall, men andemeningen är att läsa tillsammans med dem och visa vad böcker har att erbjuda.

26 kommentarer:

 1. Hear hear! Jag håller helt med. Högläsning funkar alldeles utmärkt upp i vuxenåldern - min partner och jag har det som mysromantisk stund ibland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gud vad mysigt det lät. Det hade jag aldrig fått maken till.

   Radera
 2. Min syster gjorde allt rätt med sin yngste son, läste högt för honom (Harry Potter, som han älskade) ända tills han inte ville mer, tror han kan ha varit runt 12 då. Och han läser inte nu när han är stor. Det är synd att inte alla kan/vill uppskatta böcker, men man får nog finna sig i det. Bara man har försökt få dem intresserade så :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det ju tyvärr. Det är lika dant mellan mig och syrran. Vi har båda blivit lästa för under hela vår uppväxt. Jag älskar böcker (uppenbarligen) och hon har förmodligen inte läst en enda bok sedan hon slutade skolan. Däremot lyssnar hon i alla fall på böcker och det är ju positivt.

   Radera
 3. Håller med! Det är nog viktigt att det finns bra förebilder :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är absolut viktigt. Hur ska man annars lära sig. Sen behöver förebilden absolut inte vara en förälder, det kan lika gärna vara en lärare, en biblotikare, en mormor eller vad som. Bara barn får möjligheten att knyta an till böcker på ett positivt sätt.

   Radera
 4. Fortsatt högläsning är viktigt. Jag och mitt snart 12-åriga barnbarn roar oss med att läsa högt för varandra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad mysigt det låter. Ett alldeles utmärkt sätt att umgås.

   Radera
 5. För vår del så slutade barnen att vilja bli lästa för. De ville hellre försjunka i sina egna böcker. Vilket ju på sätt och vis var bra, men också lite tråkigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst blir det tråkigt när man inte längre får läsa för dem. Men man har i alla fall lärt dem nöjet av att läsa.

   Radera
 6. Jag tror också starkt på högläsning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Högläsning är nog det viktigaste. Och samtalen kring böckerna med barnen.

   Radera
 7. Jag säger som Sanna, högläsning är otroligt mysig även som vuxen! Jag och min sambo läser högt för varandra och det är helt fantastiskt. Det var så min sambos läslust växte faktiskt! När vi träffades läste han lite, kanske 2-4 böcker om året, nu efter fem år så läser han minst 50 om året! Så högläsning skapar läslust även hos vuxna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad glad jag blir att höra. Högläsning är superviktigt helt klart och dessutom ett utmärkt sätt att umgås.

   Radera
 8. Jag har aldrig blivit läst för men älskar ändå böcker!! Tror det oftast handlar om att barn som vill läsa inte ska bli påtvingade för svåra böcker utan böcker de klarar av för att utvecklas :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste säga emot dig lite. Böckerna ska ligga precis, precis över deras utvecklingsnivå så att de hela tiden lär sig nytt. Inte för svårt, men lite svårt ska det vara. Det är så man lär sig med allt i livet. Jag blir tokig på böcker där jag ser att de har skrivit en åldersgrupp men som jag sen klarar av att läsa för yngre barn för att författare tyvärr skriver barnen lite för mycket på näsan. Lite till barnens intelligens!.
   Oj det blev ett långt svar. Jag kände att läraren i mig råkade komma fram :)

   Radera
 9. Svar
  1. Ja och det är något som borde göras mera. För oss vuxna blir ju läsningen en ensamsysselsättning då man definitivt inte är så social med sin omgivning. Men så mysigt det är när man sedan läser ihop.

   Radera
 10. Mina läste när de var små, men båda har slutat. Jag lever på hoppet att de ska upptäcka tjusningen med läsning igen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns säkert hopp om det. Ibland måste man nog bara få prova på lite annat ibland också.

   Radera