2014-12-30

Bästa böckerna 2014

The year’s best books, selected by the editors of The New York Times Book Review.

Okej, okej. Jag ska nu försöka ge mig på en liten sammanställning av de bästa böckerna jag har läst under 2014. Det är absolut inte en helt enkel uppgift för jag har absolut läst massor av fantastiskt bra böcker. Det där med rangordningen är inte heller helt enkel, men jag ska ge mig på ett försök. OBS!!! Detta är vad jag känner idag och det kan absolut ha ändrats till i morgon.

7 av 10 böcker har det gemensamt att de är väldigt karaktärsdrivna, karaktärer som växer enormt under resans gång. Så kanske är det något att satsa på i fortsättningen. Kanske gillar jag faktiskt det mer än böcker med ett fint språk eller spännande handling. Fast å andra sidan. Fint och beskrivande språk har nog alla dessa böcker.

10.

Nordiska väsen av Johan Egerkrans
Det här är en fantastiskt vacker bok som tilltalar mig på så många sätt. Men allra mest är det nog bilderna, även om texten också är underbar.

9.

Sagoberättaren av Antonia Michaelis
Jag var ganska så oförberedd på denna boken. Ja titeln lockade och jag hade hört positiva saker. Men den här värmer i hjärteroten trots att den är hemsk och mörk.

8.

Eleanor & Park av Rainbow Rowell
En något udda kärlekshistoria som blir något utöver det vanliga. Det udda är bra. Det udda är fantastiskt och fint. Älskar båda dessa karaktärer och jag blir helt tagen.

7. 

PAX: Nidstången av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik Jonsson
Lite otippat kanske men det här är riktigt, riktigt bra. Jag blir på riktigt skrämd av en bok för 10-åringar och då har författarna lyckats med något lite extra. Plus i kanten för de hemska illustrationerna.

6. 

Quintana of Charyn av Melina Marchetta
Detta är tredje delen i Marchettas fantasyserie och egentligen förtjänar alla tre böckerna att hamna på den här listan. Men sista boken är nog ändå den bästa, tätt följd av tvåan. Tycker definitivt att ni ska plocka upp denna.

5. 

Blod och Stjärnstoft av Laini Taylor
Spännande urban fantasy med väldigt bra miljöbeskrivningar. Jag tycker så väldans mycket om den här boken och längtar så jag blir tokig efter fortsättningen.

4. 

Boktjuven av Markus Zusak
Denna boken hade lika gärna kunnat komma på första plats. Den är så underbart bra så det är bara otur för den att den inte hamnar högre. Den har lite att slåss med så att säga.

3. 

Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe av Benjamin Alire Saénz
Vilken ungdomsbok. Den är så bra, så bra, så bra. Jag visste egentligen ingenting om boken innan jag började läsa den, men blev helt överväldigad. Så bra, så bra, så bra. (Det hade jag tydligen redan sagt.)

2.

Muminpappans memoarer av Tove Jansson
Jag bara älskar denna bok. Jag älskar språket, jag älskar karaktärerna, jag älskar tokigheterna, självgodheten, fantasin. Ja helt enkelt allt. Tove Jansson har snabbt klättrat på favoritförfattarstegen.

1.

Barfotadrottningen av Ildefonso Falcones
Den här boken får helt enkelt hamna överst på prispallen för att det är den bok som längst har levat kvar i mitt minne. Jag tycker så mycket om det och hade det inte varit en riktig tjockis så hade jag förmodligen redan läst om den. För jag tror att den kräver en omläsning. Har heller aldrig varit med om en bok som jag så lite velat att den ska ta slut. Sida efter sida växer berättelsen och trollbinder mig. Flacones måste det definitivt läsas mer av.

2 kommentarer:

  1. Både Eleanor & Park och Sagoberättaren är jag sugen på att läsa. Boktjuven var superbra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är två riktigt bra böcker som jag definitivt tycker att du ska läsa.

      Radera