2015-10-04

En smakebit på søndag: Röta


Så var det söndag igen och jag tycker att jag hittills har haft en ganska bra helg och jag hoppas att den fortsätter i samma spår (nämligen väldigt lugn och skönt och massor av lästid). I går kväll drog jag igång och läste Röta av Siri Pettersen och den är den jag kommer att fortsätta med i dag.

Boken är fortsättningen på Odinsbarn och vi får fortsätta följa Rime och Hirka efter det att har separerats från varandra. Rime befinner sig fortfarande i Ymslanden - en riktig fantasyvärld,  medans Hirka har hamnat i en parallell värld - vår värld i nutid

Smakbiten är från sida 30.


I början hade hon samlat på allt. Minsta föremål var nytt och märkligt och vackert. Hon hade också skrivit ner saker som hon skulle berätta om för Rime, men det gjorde för ont, så det hade hon slutat med.
Men nya ord fortsatte hon att skriva ner. Efter hand hade hon skapat ett system. På vissa sidor fanns saker som hon kände igen från förr. Stol. Fönster. Bröd. Regn. På andra saker hon aldrig hade trott fanns. Telefon. Choklad. Asfalt. Solglasögon. Tvättmaskin. Bensin.
Hon tog fram blyertspennan och skrev ner det nya ordet hon hade lärt sig av Jay idag. Viking: en som levde på skepp för tusen år sedan.

Fler smakbitar kan ni hitta hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

34 kommentarer:

 1. Jag tror jag måste försöka knuffa upp Odinsbarn i läslistan. Är så otroligt nyfiken på de här böckerna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte väldigt mycket om Odinsbarn så jag tycker absolut att du ska ta och flytta upp den på läslistan.

   Radera
 2. Jag är riktigt sugen på att läsa Röta! Jag tyckte ju om Odinsbarn, så jag hoppas att jag tycker om den andra delen också!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis som jag då. Förväntningarna är skyhöga.

   Radera
 3. Tack för smakebiten, jag tog mig inte igenom Odinsbarn men ska göra ett nytt försök.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte jättemycket om Odinsbarn men man är olika och tur är väl det.

   Radera
 4. När så många rekommenderar första blir jag allt riktigt nyfiken :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har nog inte sett någon dålig recension av Odinsbarn och det var det som gjorde att jag läste den. Efter det har jag velat ha del två hur länge som helst och äntligen har jag den här hemma.

   Radera
 5. Jeg har ikke lest Odins barn enda, så dette er nok ingen bok for meg enda. Tiden får vise om jeg kommer til å lese disse. Ha en fin søndag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det var. Det är ju alltid lite så med fantasy. Antingen lockas man av det eller så gör man det inte. Men bra är boken i alla fall. :)

   Radera
 6. Lite nyfiken är jag nog på den här serien! Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker så mycket om den och det är så skönt/kul att äntligen ha del två i mina händer.

   Radera
 7. Åh, denna vill jag verkligen läsa! Jag gillade Odinsbarn och ser verkligen fram emot fortsättningen.
  Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att den kan bli väldigt, väldigt bra.

   Radera
 8. Har inte läst odinsbarn än men är sugen på den här serien!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är en bra fantasyserie som jag absolut tycker att du ska läsa.

   Radera
 9. känner mig lite tveksam till den här serien. fantasy är inte helt och hållet min genre och omslagsbilden på Odinsbarn tycker jag är så obehaglig. men - jag säger inte nej utan mera kanske... tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om omslagsbilden - inte alls vad jag tittar efter på ett omslag egentligen. Men i det här läget ska man inte låta sig luras av omslaget för boken är fantastiskt bra. Visst det är fantsy, men jag tycker i alla fall att det är ganska så lättsmält fantasy.

   Radera
 10. Maken har läst Odinsbarn, men jag har inte bestämt mig om det är en bok för mig eller inte. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker du ska läsa, men det är klart jag tycker för jag tycker ju så mycket om boken och vill dela med mig av boktipset till alla. :)

   Radera
 11. Jeg likte ikke Odinsbarn så godt første gangen jeg prøvde meg, men har begynt på gang nummer 2, og det føles mye bedre i denne runden. Takk for smakebiten :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tyckte ju jättemycket om den redan första gången, men så kan det vara. Jag vet att jag upplevde den som att man kastades in i världen utan att egentligen få någon förklaring till varför den fungerade som den gjorde. Det var en av de bästa sakerna med boken tyckte jag, men det kanske inte passar alla.

   Radera
 12. Jeg har lest denne og Odinsbarn. Likte Odinsbarn best

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, då vet jag att jag kanske inte ska ha för höga förhoppningar då.

   Radera
 13. Åh, den här serien verkar intressant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är den. Väldigt välskriven och väl genomtänkt och fantastiskt bra.

   Radera
 14. Tack för smakbiten! Började läsa Odinsbarn men det var inte vid rätt tillfälle så den har hamnat lite på vänt, tänkt ta nya tag framöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det vara ibland. Själv är jag lite så med Röta just nu. Tycker den är hur bra som helst men vill helst bara fortsätta läsa om Sookie Stackhouse.

   Radera
 15. Är så sugen på att läsa denna författare. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är jättebra. Jag tyckte också hon var fantastiskt bra att lyssna till på bokmässan.

   Radera
 16. Denne burde jeg lese snart. Har den i bokhylla, fikk den av ei venninne til jul i fjor. Litt flaut å si at jeg ikke har fått lest den enda. Takk for smakebit :) Odinsbarn er en av mine favoritt norske fantasy bøker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är så med vissa böcker. Man väntar liksom in det rätta tillfället. Hoppas att det kommer snart i alla fall så du får läsa den.

   Radera
 17. Jag ska nog läsa den här delen också, jag tyckte om del ett!

  SvaraRadera