2015-10-19

Par i brott av Agatha ChristieTommy och Tuppence är ett gift par i England på 20-talet. Framför allt är Tuppence väldigt äventyrslysten och när paret får möjlighet att gå under cover som privatdetektiver hoppar de genast på tåget. Deras jobb är att avslöja en liga som opererar genom detektivbyrån. Vid sidan om tar de sig också an andra fall. Eftersom de egentligen inte är detektiver på riktigt så försöker de förvandla sig till stora litterära karaktärer.

Par i brott

Jag hävdar ju hela, hela tiden att det där med noveller absolut inte är min grej och det där med novellsamlingar är det absolut ingen idé att ge sig på. Men så råkar det komma en novellsamling med Agatha Christie som bekant är en jättefavorit här hemma och då bara måste jag ju prova. Och det är tur att jag gör det. Verkligen tur till och med för annars hade jag ju missat att få stifta bekantskap med Tommy och framför allt med Tuppence. Det finns egentligen bara ett ord för att använda för att beskriva vad jag tycker om boken Par i brott och det är kärlek. Jag fullkomligt älskar - från första till sista sidan. Det är helt underbart. Egentligen är det inte riktigt vad jag förväntar mig av en Agatha Christe - den är betydligt mer sirlig, ironisk och framför allt humoristisk. Visst är det underbart att läsa om Poirots självgodhet men det är är bättre. Framför allt så älskar jag hur det många gånger är Tuppence som är lite mer "rivig" och som många gånger löser gåtorna, medans Tommy är lite mera försiktig. Jag tycker det är så bra att den faktiskt är lite feministisk, mitt under 20-talet då boken är skriven.
Jag kan inte påstå att jag alla gånger förstår referenserna till de klassiska karaktärerna. Jag har inte riktigt den insikten i brittisk kriminallitteratur från 20-talet. Det har dock förlaget löst på ett väldigt bra sätt och skrivit ett litet förord till novellsamlingen som gav mig en viss förståelse. Däremot stör det inte min läsning att jag inte riktigt kan med de karaktärerna ändå. Det är ett väldigt roligt inslag i novellerna.
Nu ser jag fram emot att få stifta bekantskap med tv-serien med Tommy och Tuppence. Det kan faktiskt bli precis hur bra som helst.

3 noveller som är lite extra bra att krypa upp i fåtöljen med:

1. Mannen i dimman tyckte jag väldigt mycket om. Den handlar om en känd skådespelare som ingen egentligen vet något om hennes förflutna. Tommy, utklädd till präst och Tuppence möter henne på en pub efter ett misslyckat fall.

2. Mannen som var nummer 16 är sista novellen i samlingen och jag tycker att den knyter ihop boken på allra bästa sätt.

3. En kanna te är en av de första novellerna och Tommy och Tuppence håller på att rätta in sig på detektivbyrån. Det är roligt att läsa om när de får sin allra första klient och framför allt hur de försöker få till sig flera klienter.

Novellsamlingen Par i brott får 5/5 i betyg av mig.

Tack Bookmark för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

4 kommentarer:

 1. Kul att höra, den står nämligen i min planering för den här veckan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att du gillar den också då...

   Radera
 2. Måste läsa lite Agatha Christie snart. Var ett tag sedan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då tycker jag att du ska läsa den här för den är så bra.

   Radera