2015-12-11

Jag måste skriva något om julkalendern


Jag vet att åsikterna om årets julkalender går i sär på väldigt många sätt. Det finns de som tycker att den är värdelös och de som tycker den är jättebra och så givetvis allt mitt i mellan. Nu är det min tur att tycka till lite.

Jag älskar den... Och, ja jag kan kanske tycka att den är väldigt hård ibland, men jag tror mig veta att barnen som medverkar i den inte på något sätt lider utan förmodligen har de hur kul som helst. Barn mår bra att få en förståelse för en grymmare verklighet. Förstå mig rätt. Barn får en insikt i att andra barn kan känna ilska, förtvivlan, hunger och andra mörkare känslor. Det får barn att inse att de inte är ensamma om känslorna och sen lär det dem empati.
Hade jag varit barn när den här kalendern spelades in hade jag varit så avundsjuk på att jag inte hade fått vara med - för vilket spännande äventyr de får uppleva. Den är lärorik på ett lättfattat sätt och pedagogisk i överkant. Framför allt kan jag se på den ur barnen på jobbet synvinkel och där finns inte ett enda barn som inte sitter klistrad på morgonen och tittar. Dessa barnen är 6-8 år och de pratar om saker som de lär sig i den och de relaterar till sin egen vardag. De är trollbundna skulle jag vilja säga.
Jag har hört sägas att julkalendern bara är för större barn. Men för det första, vilken julkalender har inte varit det. Dra parallellerna till min egen favorit, Sunes jul och inser att den är faktiskt inte mycket mer lämpad till mindre barn. De förstår inte alls den sarkastiska humor som den är uppbyggd på. Och det finns fler exempel. Sen går jag inte med på att små barn inte kan ha utbyte av årets julkalender. Jag vet till exempel att min snart 3 åriga systerson älskar den och blir lite besviken när han inte kan se fler avsnitt på en gång.
Sen kan jag väl hålla med om att de vuxna skådelspelarna blir lite, lite för mycket ibland. Men det verkar ju inte barnen bry sig om så varför ska jag.

8 kommentarer:

 1. Jag håller med i allt du skriver!

  SvaraRadera
 2. Jag håller också med dig och ser framförallt till hur roligt och lärorikt det måste vara för barnen! Men jag störde mig en del på den.. men det får räcka, för huvudsaken är att de som gillar den ser den och har det roligt :)

  SvaraRadera
 3. Håller med här hemma tycker vi väldigt bra om den. Dottern är precis fyllda 3 och fattar väl inte så mycket av den, men hon tycker det är mysigt att hela familjen sitter och äter framför programmet. "Vill se mer kalender de äter konstig mat" säger hon - det är väl ett bra betyg ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är ett väldigt bra betyg. Kanske vågar barn prova lite mer olika maträtter efter att ha sett den också :)

   Radera
 4. Ibland är det som att allt som är grundat på nåt verkligt och kanske lite lärorikt eller allmänbildande är livsfarligt. Tror nog att de flesta barn får sin dos med sagor, science fiction och annat även om julkalendern i år innehåller en smula allvar. Jag gillade mysteriet på Greveholm t ex, men även den kanske inte direkt lämpar sig för de allra minsta, med spöken och allt ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej visst är det så. Det är ärligt talat inte speciellt bra att skydda barn från allt hemskt. Världen är inte inlindad i bomull och vi lär oss av våra och andras misstag. Sitt istället med och förklara. Var den som är där och stöttar när det är svårt.

   Radera