2017-01-26

2x Linda Palm - för de yngsta

Fånga draken
Målgrupp: 0-3 år
Illustratör: Johanna Lundqvist Björn

I den här boken möter vi Frans som är riddare. Han tar  på sig sin tunga riddarutrustning och ger sig ut på jakt efter sin lilla drake.

Det finns mycket att tycka om med den här boken. Framför allt det faktum att den talar till små barns intelligens. Med lite text förmedlar författaren tankar om lägesord, tyngdbegrepp och bjuder på en mängd spännande ord som vi kanske inte alltid använder i vardagen, men som definitivt lockar barn. Illustrationerna är enkla men väldigt tilltalande. Mycket färger - precis som ett litet barn vill ha, och samarbetet mellan text och bild är bra. Extra mycket tycker jag om hästen som visar sig vara en gunghäst.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.

Svea klipper
Målgrupp: 0-3 år
Illustratör: Jessica Lindholm

Svea har fått tag på en sax och lite var stans kan man hitta jack. På toapappret, i tidningen och tillslut även i Sveas lugg.

Igenkänningsfaktorn i den här boken är stor. Jag ska kanske inte säga alla barn, men väldigt många är det i alla fall som provar hur det är att klippa i håret. Det i sig är kanske inte så konstigt, för frisören får ju klippa i hår. Tillbaka till boken. När barn läser så är det bra att de får möta händelser som de möter i verkliga livet, det för att skaffa sig en begreppsbild. Och det gör den här boken väldigt bra. Den visar på hur det ofta är när man upptäcker en sax och visar den på i vilka sammanhang man kanske borde använda saxen istället.
Boken har en väldigt avskalad färgsättning i sina illustrationer. Det är rött, svart och vitt som dominerar och det gör boken väldigt tilltalande. Har också hört att det är dessa färger som barn ser tidigast, kanske för att de är så stora kontrastfärger. Allt detta känns genomtänkt. Sen är ju Svea själv alldeles fantastiskt söt.

Boken finns att köpa hos Adlibris, Bokus och Cdon.

Tack Idus förlag för böckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar