2017-01-08

En smakebit på en søndag: Uppstigningens brunnNu var det ett tag sedan jag deltog i En smakbit på en söndags om hålls av Mari på Flukten fra virkeligheten. Men nu har jag lite tid över och tänker presentera för er en smakbit ut Uppstigningens brunn del 2 av Brandon Sanderson.

Från sida 149.

Mistborn bok II: Uppstigningens brunn del 2Men sedan hade Sammanbrottet kommit, det uppror som förutspåtts i hans böcker, och teorier hade fått liv. Hans åsikter hade inte kunnat fortsätta att vara blott akademiska abstraktioner. Och han hade kommit att lära känna skaana - inte bara Vin och gänget, utan arbetarna och tjänarna. Han hade sett det hopp som började växa inm dem. Han hade sett den nyväckta självrespekten och egenvärdet hos stadens folk, och det gjorde honom ivrig.
Han skulle inte överge dem.
Det är det jag är, tänkte Elend och stannade till under promenaden på muren. En idealist. En melodramatisk idealist som, trots sina böcker och sin lärdom, aldrig blev någon vidare bra ädling.

26 kommentarer:

 1. Tror inte den serien är nånting för mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillar man inte fantasy så ska man nog hoppa, men den är riktigt bra serien.

   Radera
 2. En annorlunda smakbit. Tack för den!

  SvaraRadera
 3. Har länge velat läsa något av Sanderson men inte kommit till skott!
  Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst så mycket men jag har gillat det jag läst hittills så det kommer definitivt bli mer efter denna.

   Radera
 4. känner igen författarnamnet, men har inget läst. fantasy - är inte min favoritgenre. men en ska aldrig säga aldrig. tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Aldrig kan vara ett farligt ord ibland för man lever sällan upp till det :P Det här är hur som helst inte helt vanlig fantasy med massor av magi och magiska väsen utan det är med fantasy ur en politisk synvinkel och mycket maktspel.

   Radera
 5. Del 2 är ju fantastisk. Älskar Sazeed. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också Sazed men ännu mera Breeze tror jag. Boken är i alla fall hur bra som helst som du skriver och jag ser mycket fram emot att få veta vart jag hamnar i den här boken.

   Radera
 6. Tack för smakbiten! Den här serien har jag sett dyka upp på många bloggar. Vet inte om det är en serie för mig. Men lite nyfiken är jag. Är det renodlad fantasy? Viss fantasy har jag tyckt om, men renodlad brukar inte riktigt fungera...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte vilja säga att det är helt renodlad fantasy som i typ Sagan om Ringen utan det är mycket mer ett maktspel och politiska intriger. Visst förekommer det magi och magiska väsen men det är ganska så nedtonat. Jag tycker absolut du ska ge serien en chans.

   Radera
 7. Har tänkt att jag ska försöka mig på den serien någon gång. Tack för smakebiten! :)

  SvaraRadera
 8. Den här hoppas jag få tid till i slutet av månaden, i alla fall första delen av andra delen :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då ska jag hålla utsikt efter vad du tycker.

   Radera
 9. Jag har inte läst så mycket fantasy, jag inbillar mig att jag gillar det bättre på film. Tack för smakbiten, roligt att få läsa om annat än det jag själv skulle välja i första hand!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fantasy tycker jag passar lika bra på film som i bokform.

   Radera
 10. Tack för smakbiten. Har bestämt att fe första boken i serien en ny chans.

  SvaraRadera
 11. Tack för smakbiten. Kan mycket väl tänka mig att läsa. Hur många böcker är det tänkt att bli?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad jag vet så är serien färdig på engelska. Och då är det tre böcker. Sen tror jag att det har kommit en kompanionserie som också heter Mistborn men att dessa inte tillhör originalserien.
   På svenska lär det väl bli fem böcker i första serien gissar jag. De har val att dela upp andra boken i två delar och jag gissar att de säkert gör lika dant med tredje boken.

   Radera
 12. Jeg har bare lest Steelheart av Sanderson, men den likte jeg dessverre ikke. Kanskje Mistborn serien er bedre?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag inte läst Steelheart så jag kan tyvärr inte jämföra. Men jag tycker i alla fall mycket om den här serien.

   Radera
  2. Så bra, kanskje jeg må forsøke meg på denne en vakker dag.

   Radera