2017-10-06

Helgfrågan v 40 - Nobelpriset

Det går trögt med det mesta just nu och dagarna försvinner utan att jag hinner göra något. Jag håller fortfarande på och läser Efter Emma av Anna E Wahlgren som jag gillar, men jag vet inte när det senast tog mig en vecka att avsluta en 270 sidor lång bok.


Igår var visst också dagen då det stora litteraturprisets vinnare tillkännagavs. Jag tänkte jag skulle kommenterat men hann i vanlig ordning inte riktigt med det så jag passar på att tänka lite kring det medans jag äter frukost idag innan jobbet och jag gör det genom att svara på Mias frågor i Helgfrågan.

Vad tycker ni om valet av Nobelpristagare 2017? Kan ni tänka er att läsa något av denna författare? Var det någon annan du hellre sett fått priset?
Egentligen, om jag ska vara helt ärlig så har jag under lång tid inte brytt mig sådär värst mycket om Nobelpriset - kanske främst för att det många gånger har varit författare och böcker som inte direkt har intresserat mig och jag aldrig haft en susning om vilka pristagarna varit. Förra året ändrades ju det där lite grann och jag visst vem prispengen gick till, men helt nöjd var jag väl inte.
Och så till årets pristagare - jag har läst, jag har gillat och det finns fler titlar jag är intresserad av. Just nu står Återstoden av dagen i bokhyllan och väntar och det är nog inte alls omöjligt att den blir läst i år. Så ur den synvinklen tycker jag det är toppen. Sen kan jag inte låta bli att sälla mig till skaran som tycker att det är väldigt lustigt att det ska vara ett så mansdominerat pris. Jag förstår helt enekelt inte varför? Skulle kvinnor inte skriva lika "fin" litteratur eller?

9 kommentarer:

 1. Jag känner ungefär likadant när det gäller de här pristagarna. I flera år har jag tyckt att de som har valts har varit fullständigt okända (förutom Dylan då, men det var ju ändå inte rätt). I år blev jag förvånad över att jag kände igen namnet och till och med har sett en film som bygger på en av hans böcker :)

  SvaraRadera
 2. Skulle vara roligt om fler kvinnor kunde få det priset!

  SvaraRadera
 3. tycker oförtrutet att det är kul med Nobelpriset i litteratur. men i år hade jag önskat en yngre kvinna Ndiaye, Adichie till exempel

  SvaraRadera
 4. Är inte heller så intresserad av Nobelprise men Ishiguro var helt OK i mina ögon

  SvaraRadera
 5. Ja det var verkligen en glad överraskning i år.

  SvaraRadera
 6. Ja, jag förstår inte heller mansdominansen.

  SvaraRadera
 7. Ishiguro gillar jag men jag håller med och ställer mig frågande till mansdominansen. Men tror att det bli en kvinna nästa år.

  SvaraRadera
 8. Du får göra som jag bli sjuk, vips var två böcker lästa. Fast så himla kul är det inte att vara sjuk.😷

  SvaraRadera
 9. Tänk om de vågade sig på flera kvinnor i rad? Tror att tanken finns att män skriver djup litteratur och kvinnor inte gör det.

  SvaraRadera