2014-06-06

Engelsk historia - Wolf Hall

Den här recensionen var egentligen utlovad tidigare i veckan. Men om sanningen ska fram har jag inte haft en chans att sitta ner och skriva den tidigare. Fast det var kanske lika bra det för nu har jag verkligen hunnit smälta min läsupplevelse av Hilary Mantels mastodontverk Wolf Hall.

För att beskriva bokens handling lite kort så är det en berättelse (kanske fel ord egentligen) om en del av Henrik VIII's regering och hans väg mot att få en arvinge till den engelska kronan. Mannen vi får följa och vars ögon vi får se den spännande maktskildringen är Tomas Cromwell, mannen som blir ovärderlig för kungen. Det är en spännande tid att läsa om med tanke på allt som händer och framför allt om den gradvisa reformeringen från Rom och den katolske påven - allt för att egentligen passa en mans nycker.

För det första. Den tid som måste ha krävts för att studera denna tidsålder av Mantel är imponerande. Jag har otroligt svårt när jag sitter och läser att fatta att boken är skriven/publicerad 2009. Det är modern tid det. Texten däremot verkar vara hämtad från 1500-talet.
Det är en svår bok att läsa. Det tar tid och kräver övning för att komma in både i språket och i handlingen. Ska jag vara riktigt ärlig så hade jag nog inte läst klart boken om det inte var ett recensionsexemplar. Vilken tur då att det var ett recensionsexemplar säger jag till mig själv. För kommer man bara förbi inledningen så är det otroligt fascinerande att läsa. För en historienörd som mig så blir det lite av ett himmelrike.
De går långsamt, det är absolut inte en bok du läser ut på en eftermiddag, men den är så verklig, underhållande och framför allt väcker den till liv alla mina funderingar, frågor och tankar kring ett historiskt England. Verklig är helt enkelt det ord som bäst beskriver boken för mig.

Under tiden jag läser måste jag hela tiden sticka till datorn och kolla upp platser, personer och årtal. Lärorikt! Spännande!

Jag har även För in de döda hemma som recensionsexemplar. Jag ser fram emot att läsa den väldigt mycket eftersom jag har hört att den ska bli bättre. Men för att vara ärlig så måste jag trots alla lovord av Wolf Hall vänta lite med att läsa den. Boken behöver få bearbetas lite och så kan jag behöva läsa lite böcker som faktiskt går snabbt att läsa. Men kanske till semestern om en månad så plockar jag upp den.

2 kommentarer:

  1. Gillade också den här, superintressant, men håller med om att den inte var helt lätt att läsa. För mig var det otydligheten om vem det var som pratade om vem som gjorde det svårt. Inga sådana problem i För in de döda :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med dig, det var absolut inte lätt att hänga med i alla svängar. Vad skönt dock att det är bättre i bok 2.

      Radera