2014-06-30

Tematrio: USA

Med tanke på att fjärde juli närmar sig med stormsteg så vill Lyran i denna veckas tematrio att vi berättar om tre amerikanska favoriter.

Oj, vad svårt det blev. Hade det varit tre amerikanska favoritförfattare hade jag kunnat rabbla en lång lista, men av någon anledning har jag svårt att komma på tre enskilda böcker som har gjort intryck på mig och verkligen bitit sig fast. Tyvärr är amerikansk litteratur för mig mer lättsmält underhållning, mycket deckare som jag läser och sen kanske inte kommer ihåg så mycket av. Men ett försök ska jag ge det i alla fall.

1. Jag måste nog helt enkelt ha med Klienten av John Grisham på den här listan. Boken har mer än  20 år på nacken och även om den är riktigt bra så kanske det ändå inte är  det bästa jag har läst. Anledningen till att jag kommer ihåg den är för att den var den första vuxenboken jag läste och dessutom älskade jag den. Det var en helt ny värld av litteratur som öppnade sig för mig med denna boken och därför kommer den alltid ha en plats i mitt hjärta. Funderar ibland om jag ska läsa om den, men det kan ju sabba upplevelsen.

2. En annan stor amerikans berättelse jag läst måste nog bli Borta med vinden av Margaret Mitchell. Jag var nog inte mycket mer än 18-20 år när jag läste den men oj vad jag levde mig in i historien. Denna boken är en av anledningarna till att jag älskar historiska romaner.

3. Niceville eller The Help av Kathryn Stockett är boken om de svartas rättigheter i en småstad i södern på 60-talet. Mycket gripande och bra bok som berör på alla de rätta sätten.

Se jag kunde plocka ihop tre favoriter i alla fall, om jag bara fick tänka efter lite. Förstå mig heller inte fel, det finns otroligt många bra amerikanska böcker och författare - det är förmodligen det land jag läser mest böcker ifrån.

20 kommentarer:

 1. Borta med vinden är ju helt underbar! Kanske man borde läsa om den... Niceville hade jag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Borta med vinden är riktigt bra. Tyvärr är det ju inte en bok man läser om i en handvändning. Ganska maffig.

   Radera
 2. Självklart Borta med vinden och hur kunde jag glömma Niceville,,attans.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var inte helt lätt att komma på böcker.

   Radera
 3. Niceville är ju bra, gläömde den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja den är riktigt bra. Det är inte alltid lätt att begränsa sig till 3.

   Radera
 4. Klienten är den enda av Grishams böcker som jag har läst och jag blev väldigt förtjust i den. Så förtjust att jag prompt köpte The Pelican Brief, som har stått i bokhyllan sedan dess och inte blivit har blivit läst. Även Niceville står oläst i hyllan, trots att jag egentligen är sugen på att läsa den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då har du två bra böcker att se fram emot. Jag tror i alla fall att jag läst Pelikanfallet, om inte har jag sett filmatiseringen och gillat. Många av Grishams böcker håller hög klass och är definitivt värda att läsa.

   Radera
 5. Visst är det fantastiskt med böcker som öppnar en ny värld! Jag minns också den känslan, och den är nog svår att återskapa. Klienten har jag dock inte läst

  SvaraRadera
  Svar
  1. Då rekommenderar jag den för dig för den är definitivt mycket läsvärd. Även filmen är bra.

   Radera
 6. Niceville var jättebra! Men Borta med vinden har jag aldrig läst mer än första två sidorna av, jag blir så irriterad på inledningsmeningen...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inledningsmeningen kommer jag inte ihåg men däremot vet att Scarlett inte direkt inbjuder till sympati i början av boken. Snarare precis tvärt om.

   Radera
 7. Niceville är verkligen fantastiskt bra. Det är inte så längesedan jag läste den, men jag blev frälst på en gång. Grisham och jag har inte direkt stiftat bekantskap, men det kanske vi borde göra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja Niceville är riktigt bra.Grisham tycker jag definitivt du ska stifta bekantskap med. Han har skrivit många riktigt bra böcker.

   Radera
 8. Niceville hade jag med på förra årets trio, varierade mig i år :) Gillade Borta med vinden, men känner inget sug alls efter att läsa den igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ärligt talat vet jag inte om jag heller är så sugen på att läsa om Borta med vinden. Däremot är jag lite sugen på att se filmen igen. Den filmen har ett av de störta filmögonblicken i mitt och min familjs liv. Det jag minns och alla minns är att jag börjar storgråta när hästen dör, då när de är på väg någon stans med häst och vagn och det ligger stupade soldater till höger och vänster. En sådan där anekdot som ingen fattar utom vi liksom....

   Radera
 9. Grisham fick komma med på min lista också men med en icke advokatig bok, även om de är jättebra också. Förstår vad du menar om att det känns svårare att komma ihåg amerikans litteratur. The Help står i bokhyllan och väntar på att bli läst. De andra är favoriter från uppväxten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är skönt med Grisham att han verkligen vågar sig på att skriva något annat ibland. Julfritt av honom är ett exempel på en mycket trevlig bok. The Help kan jag varmt rekommendera.

   Radera
 10. Jag har läst de två första, den tredje ligger och väntar i min att läsa hög...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gärna haft Niceville framför mig. Hoppas du kommer att gilla den.

   Radera