2016-01-11

Tematrio: Filmatiseringar

Så var snart måndagen till enda. Det har faktiskt varit en riktigt bra måndag måste jag nog säga. För ärligt talat blir de flesta dagar då man slipper stressa på morgonen ganska så bra. Man hinner liksom vakna då. Dessutom började denna måndag lite extra bra i och med att jag i strömmavbrottet kunde sitta i stearinljusens sken och läsa. Jag njuter...
Men nu var det inte alls det detta inlägget skulle handla om utan detta skulle vara en tematrio med Lyran.

Berätta om tre filmer där du även läst boken/böckerna. Vilken var bäst, boken eller filmen?

1. Jorden runt på åttio dagar med Jules Verne VS Jackie Chan. I somras läste jag boken. Filmen med den lätt galne kinesen har jag sett ett antal gånger. Nu skiljer sig de båda ganska så mycket åt men jag måste säga att jag gillar båda. Boken är ett riktigt äventyr.Jag älskade att läsa om Phileas Fogg och hans betjänt. Naturskildringarna gillar jag lite extra, men också att det är så lågmäld och mysig, mitt i alla äventyren. Lågmäld kan man väl inte kalla filmen. Där händer det tokigheter precis hela tiden men den är så där lagom underhållande som jag vill ha ibland.

2. PS I Love you med Cecila Ahern VS Hilary Swank och Gerad Butler. Här vinner filmer. Boken var väl för all del bra och visst grät jag en och en annan tår. Men filmen. Jag tror jag grät från ungefär 5 minuter in i filmen och rätt igenom den. Mycket beror det på fantastiskt skådespel, men mycket också för att de har lyckats fånga en fantastisk känsla rätt igenom. Kan tilläggas att jag såg filmen för jag läste boken och det kan kanske ha påverkat mig på något sätt. Sen kan också nämnas att jag inte har vågat titta på filmen mer än en gång. Orkar helt enkelt inte gråta så mycket en gång till.

3. Sagan om Ringen med Tolkien VS Elijah Wood med flera. Oj, här är det svårt att utse en vinnare samtidigt som det är vansinnigt enkelt. Sagan om Ringen boken är för mig liksom för många andra inkörsporten eller den heliga graal bland fantasyn. Det är nostalgi, det är trollbindande och det är framför allt en helt ny värld och helt nya möjligheter. Men filmen... Alltså Peter Jackson har tagit ett mästerverk och helt enkelt blåst liv i det. På något sätt blev filmerna på riktigt och jag bara älskar dem av hela mitt hjärta.

Där har vi tre. Jag hade kunnat komma på massor av fler exempel. Utgången då hade i och för sig blivit något helt annat när man kollar på film VS bok. För ärligt talat så är boken bättre så många gånger.

22 kommentarer:

 1. Jag såg en härlig svensk lågbudgetvariant av Jorden runt på 80 dagar nyligen, den finns på SVT Öppet Arkiv. Mycket underhållande! Förutom den mycket irriterande detaljen att prinsessan Aouda talar med tysk brytning... varför??

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den där tyska brytningen är ju spännande. Men tack för tipset. Kanske man skulle ta och kolla upp...

   Radera
 2. jag har aldrig lyckats läsa Sagan om ringen trots många försök. men filmerna har jag sett med stort nöje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Filmerna är bättre, även om det bär lite emot att erkänna det. Men jag gillar böckerna också och känner att det nog snart borde vara dags för en omläsning/omlyssning.

   Radera
 3. Har läst 1 och 2, men faktiskt inte srt någon av de här filmerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag rekommenderar såklart båda av de filmerna. Dem första om du vill skratta, den andra om du vill gråta.

   Radera
 4. Kul lista! Jag gillar både versionen av 80 dagar med Jackie Chan och den äldre (1956) med David Niven. Tycker också att filmversionerna av Tolkiens trilogi är betydligt bättre än böckerna. Min man somnar dock alltid så fort alverna dyker upp i filmerna - han tycker de är tråkiga. själv ser jag om dem mest för Viggo Mortensens skull (så ytlig är jag). PS I Love You har jag aldrig vågat se, eftersom den verkar så sorglig. Men fin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Personligen tycker jag bäst om Orlando Bloom alias Legolas i Sagan om Ringen filmerna :) och enligt mig är det inte alls fel att vara lite ytlig ibland.
   PS I Love you är riktigt bra men som sagt, väldigt, väldigt sorglig.

   Radera
 5. Filmen PS! I Love You har väl hunnit bli en klassisk snyftare, trots att den inte är så gammal. Och det är en genre med många filmer. Jag säger bara Dimmornas Bro...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dimmornas bro har jag nog aldrig sett hela. Tror mig ha sett visa delar för väldigt länge sedan (typ på vhs-bandens tid) men att det var en dålig inspelning så jag inte kunde se hela. Kanske borde ta och kolla upp.

   Radera
 6. När det gäller Jorden runt på 80 dagar så tycker jag att boken slår allt, men med Sagan om Ringen är jag så kluven. Visst är böckerna bra, men filmerna är storslagna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Storslagna är precis rätt ord för Sagan om ringen filmerna.

   Radera
 7. PS I Love you så klart! Jag blev jätteförvirrad när jag läste boken och undrade om det faktiskt var samma.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kände jag också lite. I det här fallet är filmen väldigt mycket bättre tycker jag. Men så har jag alltid gillat Hillary Swank som skådespelerska och hon gör filmen väldigt bra. Sen är ju Gerard Butler lite ögongodis.

   Radera
 8. PS I Love You har jag sett och blev så sugen på att läsa boken faktiskt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Boken är väl helt okej, men förvänta dig inte lika mycket som du får av filmen.

   Radera
 9. "Fantasy" var ett okänt begrepp när jag läste Sagan om ringen-trilogin - för typ evigheter sedan... ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så kan det va... nu är det ju grundaren av fantasy

   Radera
 10. Sagan om ringen gillar jag både som bok och film!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det gör jag med men det är totalt olika upplevelser.

   Radera
 11. Jag är väl den enda på planeten som tycker att Sagan om ringen filmerna bättre än böckerna/boken.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, inte alls. Filmerna är lite bättre än böckerna även om jag tycker väldigt mycket om böckerna.

   Radera