2016-01-01

Statistik del 1: Böckerna

This will be my room if I don't get another bookcase soon!:

Så då har det blivit dags att börja sammanfatta läsåret 2015. Det har på det hela taget varit ett helt fantastiskt läsår och jag har läst hur mycket som helst och väldigt, väldigt blandat. Jag är så nöjd helt enkelt. Över lag har böckerna jag läst också hållit hög klass. Inga jättebotten napp, utan ganska jämt över treor ock fyror i betyg och faktiskt en hel del femmor också. Jag kanske är lite generös med mitt betygsutdelande, men vad gör egentligen det.

Så till statistiken. Jag kommer inte göra några fancy diagram som så många gör för det är jag nog helt enkelt inte kapabel till just nu och orkar inte lära mig något lite snabbt. (Varför tänker man inte på sådant i förväg.)

I år har jag läst otroliga 150 böcker. Det är helt sjukt med tanke på att jag satte mitt mål till 75 och de senaste åren läst ca 100 böcker.

Jag har läst betydligt mer kvinnliga författare än vad jag läst manliga. 102 kvinnor eller kvinnliga gemensamma samarbeten. Trodde nog att det skulle vara något jämnare, men icke. Detta är dock inget jag medvetet tänker på när jag väljer bok.

Inte helt otippat så är fantasy den genre jag läser mest av, eller i alla fall böcker med någon form av magiskt tillskott i böckerna. Men jag har i år också läst förvånandesvärt mycket barnböcker och romaner. Klassiker däremot har det bara blivit några sju stycken så det kanske man ska försöka få till några mer nästa år.

Jag läser mest på svenska. I år har det bara blivit 25 böcker på engelska. Men vilket språk jag läser på spelar inte någon större roll för mig. Jag är lika bekväm med båda språken och väljer inte bort en bok bara för att den är på engelska.

I år är också året då jag läst mina första noveller och min första novellsamling. Men det är Agatha Christie som har stått för författarskapet så det är kanske inte så konstigt att jag har gett mig i kast med dem. Hennes novellsamling Par i brott tyckte jag väldigt, väldigt mycket om.

Den författare jag läst flest böcker av under året är inte så förvånande Agatha Christie. Men hon delar faktiskt första platsen i år med Charlaine Harris. Tio böcker vardera av dem har jag läst.

Läsplattan har också fått sig ett lyft i år. Jag har läst hela 17 titlar på den i år. Okej jag kanske trodde det var fler men det är ändå en ökning. Jag har en känsla av att nästa år kommer det att bli ännu flera för jag gillar mer och mer att läsa på antingen min platta eller min letto.

Jag har läst böcker från 12 olika länder i år. Överst ligger som vanligt USA tätt följd av Sverige och England. Ingen suprise där inte.

Näst ut blir det lite sammanfattning av bloggandet under året. Så stay tuned.

8 kommentarer:

 1. Älskar bokhögen på bilden, har du det så hemma?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä, den hittade jag på Pinterest, men jag älskade den jag också. Tänk om man kunde bygga en sådan här hemma.

   Radera
 2. 150?! Otroligt! Och kul att du läst True Blood-serien. Önskar jag hade den kvar oläst :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag är verkligen imponerad av 150 titlar. Och True blood och jag vi har hittat en kärleksrelation. Är nu inne på näst sista boken så serien lär ta slut under januari. Det är dock lite sorgligt.

   Radera
 3. 150 böcker är verkligen mycket! Agatha Christie-noveller har jag också läst och tyckt om under året som gått.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, för mig är 150 böcker otroligt mycket. Det kan ju i och för sig bero på de där novellerna för jag skriver upp allt jag läser.

   Radera
 4. Wow, imponerande hur mycket du läst.

  SvaraRadera