2011-12-04

Unga kvinnor

Unga kvinnor är så där lagom supermysig som en historisk bok/klassiker kan vara. Jag fastnar lätt i handlingen och har svårt att släppa ifrån mig boken. Det synst främst genom att den blev utläst på bara några timmar. Det är ett lätt språk och inte alls speciellt högtravande.

Boken handlar om de fyra systrarna Meg, Jo, Beth och Amy och vi får följa dem under ett år av deras liv. Egentligen moralpredikas det boken igenom men det har jag alls ingenting emot och jag kan ha förståelse för alla flickorna till viss del.

Meg är fåfäng och vill inget annat än att ha vackra klänningar och gå på bjudningar och lider i början av att familjen är fattig. Hennes uppgift i boken är att förstå hur bra hon faktiskt har det, trots att hon inte har några pengar.

Jo är pojkflickan med långa bångstyriga armar och ben och hon är rapp i käften och säger vad hon tycker. Hon behöver lära sig att bli lite mer ödmjuk och att kanske faktiskt tänka före man pratar och att tygla sitt häftiga humör. Jo är min absoluta favorit av systrarna.

Beth är den omtänksamma och ordentliga flickan som tänker på alla andra hela tiden. Däremot är hon väldigt blyg och det är upp till henne att våga lite mer. Till hjälp har hon den snälla mr Laurence d.ä.

Amy är yngst och väldigt vacker. Det är hon oxå väl medveten om. I Amy bor det en liten egoist som hela tiden vill ha vackra saker omkring sig. Hennes uppgift är att lära sig mer hänsyn till sin omgivning.

Jag både skrattar och gråter boken igenom. Extra roligt är det när systrarna har bestämt sig för att bara lata sig och inte arbeta i en hel vecka. Deras goda och kloka mor ser det som ett experiment och flickorna upptäcker att man faktiskt måste arbeta ibland. Jag önska jag kunde ta och lära mig lite om det kapitlet också.

Avslutningsvis måste jag säga att jag förstår att detta har blivit en riktig klassiker som jag varmt kan rekomendera andra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar