2011-12-25

Listan

Det hela började egentligen som ett skämt. På årets julbal har Holly på sig en vit klänning. Men ju längre kvällen lider, desto mindre vit är klänningen. Då kommer hennes man Gerry på att han ska göra en lista till henne med saker hon ska göra eller inte göra för att klara sig när han dör. En av de sakerna är att inte ha sklusiv (jag har inte stavat fel) vit klänning på sig när man går på fest.

Vad ingen vet är att flera år senare drabbas Gerry av en hjärntumör och avlider efter en tids sjukdom. Här kastas jag in i berättelsen PS Jag älskar dig av Cecelia Ahern och här börjar även mina tårar. Holly som förlorar sin själsfrände tvingas nu att attackera verkligheten utan Gerry. Det är en tom och meningslös verklighet. Men en dag hämtar hon ett kuvert hemma hos sina föräldrar. Det är ett kuvert med 10 stycken brev från Gerry, med uppmaningar om vad Holly ska göra för att klara av sitt liv. Ett kuvert för varje månad som är kvar av året.

Jag får med andra ord följa Holly under knappt ett år av sitt liv, hennes med och motgångar, om hur hon möter nya vänner och skaffar nytt jobb. Även när dagen är som svartast och hon knappt orkar gå upp ur sängen. Boken är skriven med otrolig värme och humor. Varannan sida gråter jag och de övriga skrattar jag. Jag har som tur väl aldrigt fått uppleva något likanade själv vilket jag är väldigt tacksam för. Boken ger mig tankar om att vara lite mera rädd om det jag har. Tycker dock att sambon skulle läsa boken också.

Karaktärena i boken är mysiga. Givetvis får vi lära känna Holly, men även Gerry (hade nog själv blivit kär i honom), hennes galna kompisar Sharon och Denise, och Daniel den nya vännen som blir ett otroligt vikitigt stöd för Holly i sin kamp tillbaka till livet. Dessutom verkar hon ha en mysig familj.

Avslutningsvis kan jag nämna att jag har sett filmen, och det för flera år sedan. Älskade filmen trots att jag grät i 2 timmar. Men jag är evigt tacksam för att jag nu äntligen har tagit mig i kragen och läst boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar