2011-12-23

Lite lagom juligt

Har varit rätt så lugnt på läsfronten denna vecka. Haft på tok för mycket att göra. Men i morse medans jag väntade på att sambon skulle vakna låg jag och läste ut Sagor av H C Andersen volym ett. Det är mysigt att läsa sagor tycker jag. Lagom avkopplande och jag får möjlighet att drömma mig tillbaka till barndomen och känna samma trygghet.

Volymen bestod av ett antal sagor. Vissa gamla klassiker som man kan utan och innan  (Kjejsarens nya kläder, Eldonet), en del klassisker som man har hört fast i en nyare tappning (Den lilla sjöjungfrun) och var det vissa som var helt nya för mig (Prästkragen, Paradisets lustgård). Sammanlagt innehöll den 12 sagor.

En klar favorit måste jag säga är Tummelisa. Berättelsen om hur den lilla flickan som inte är större än en tumme kastas ut i den stora världen. Hon rövas bort av paddan som vill gifta bort henne med sin son. Därifrån rymmer hon och träffar på en mängd varelser. Hon bor bland annat en vinter hos Åkerråttan och Mullvaden.Tillslut hamnar hon i alla fall hos älvorna och där kan hon leva lycklig i alla sina dagar.

En annan väldigt mysig saga är Lilla Idas blommor som handlar om hur blommorna varje natt blir levande och går på bal på kungens och drottningens slott. Det är därför blommorna ser så trötta ut på morgonen (håller på att vissna). Det är också dit blommorna beger sig när det börjar bli kallt ute och inte längre kan vistas utomhus. En vacker saga om hur fantasin kan hjälpa barnen att hantera jobbiga saker som t ex död.

Jag är väldigt glad att jag fick tag på denna samlingsvolym av H C Andersen. Den innehåller förutom dessa underbara sagor en del fantastiska bilder. Nu ska jag ge mig på att läsa volym 2.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar