2014-09-26

Bokbloggsjerka 26-29 september

jerka11Ett litet andningshål så här mitt i bokmässan måste helt enkelt jerkan hos Annika få bli. Veckans fråga är:

Vilken är den längsta bokserien du har läst och upplever du att skrivandet förändrades (antingen till det bättre eller sämre) längs vägen? (Du som inte läser bokserier kan i stället svara på om du har märkt att någon av de författare du har följt längst har ändrat sitt skrivsätt och om du tycker att förändringen är positiv eller negativ)

Ja det händer att jag följer serier, inte tu tal om saken. Och får jag ge en kvalificerad gissning (klart jag får) så är nog fantasyserien Sanningens svärd av Terry Goodkind. Här är ett exempel på en serie som jag tyckte tappade fotfäste när den kommit förbi en sådär 7-8 böcker. Ändå tror jag att jag har läst 13 eller 14 stycket. Vad ja vet så finns det än så länge 25 böcker översatta till svenska. När jag läste lite så visar det sig att man har delat orginalböckerna i flera när man har översatt till svenska men det finns en ansenlig mängd av dem också.
Detta är helt klart en serie som hade mått bra av lite färre böcker. Anledningen tycker jag främst är att jag tycker handlingen blir krystad. För den är lite uppbyggd så att när huvudkaraktären väl har räddat världen från den onde, härskaren över hela världen så dyker det helt plötsligt upp ytterligare en ännu ondare härskare över en helt ny värld som hotar den förta världen. Det blir lite för mycket för mig. Dessutom tycker jag att i och med att de har delat upp böckerna så känns en del av de senare böckerna även lite tunna i handling.

28 kommentarer:

 1. Ingen bokserie jag känner till men det låter ju väldigt dumt att splitta böcker när man översätter de.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag visste faktiskt inte om den från början och störde mig faktiskt inte på det då. De första böckerna var jag väldigt förtjust i utan det blev mer i mitten (slutet för mig) som det blev lite väl tunt med handlingen.

   Radera
 2. Terry Goodkind har jag inte läst, men jag funderade länge på att göra det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker absolut du kan ge honom en chans för jag var väldigt glad i hans första böcker.

   Radera
 3. Haha, det låter ju lite onaturligt med först en ond härskare, och sen en ännu ondare. Men det håller väl förlagsindustrin på fötter..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är väl väldigt sant. Men det hade varit bättre att avsluta serien för att sedan börja på en ny. Tyvärr har den tappat mig som läsare på grund av detta.

   Radera
 4. Hoppas du ha det riktigt trevligt på bokmässan!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag definitivt. Njuter i fulla drag av allt.

   Radera
 5. Det är ett alltför vanligt otyg det där att författare fortsätter skriva långt efter att en serie slutat vara originell och idérik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja och jag undrar varför. Har man liksom ingen självinsikt eller vad beror det på kan man undra.

   Radera
 6. Svar
  1. Jag saknar lite det där att läsa böcker som inte tillhör en serie. Tyvärr är många böcker serier idag känns det som, framför allt då kanske i de genre jag läser mycket av.

   Radera
 7. Jag har hört talas om bokserien men inte läst den. Ha så kul på mässan, imorgon kommer jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du kommer i morgon. Hopas vi syns då. Hälsa om du ser mig :)

   Radera
 8. Jag följer i princip aldrig serier

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är det snarare tvärt om. De flesta böcker jag läser är delar av serier, men ibland kan jag sakna att läsa stand-a-lone. Serier skapar lite stress för jag hänger aldrig med i utgivningstempot.

   Radera
 9. Har bara sett den som tv-serie. Gillar iof fantasy men vet inte om jag orkar börja med en lång serie igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Serien tyckte jag var helt okej även om jag tyckte första böckerna var bättre. Detta är egentligen en bra fantasyserie för den är relativt lättläst och böckerna är inte jättetjocka (i och med att de är uppdelade då) så jag tycker den funkar utmärkt.

   Radera
 10. Jag har bara läst den första boken i denna serien, jag gillade vissa delar men helheten i sig gjorde att jag inte orkade ge mig i kast med hela serien.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första boken var mycket så att lära känna allt och alla och det magi-system som gällde har jag för mig. Man kom mer in i läsningen efter första boken.

   Radera
 11. Det är en serie jag inte läst något alls ur

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns ju några serier att välja mellan. Jag upplever att det blir vanligare och vanligare med serier.

   Radera
 12. Har funderat på den serien för sonens del, men det var ju en massa delar ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är jättemånga böcker. Som tur är så är de ganska så tunna böcker. Kan ju underlätta läsningen lite.

   Radera
 13. Har läst den första engelska boken (hur många det nu kan vara i svensk utgivning) och tyckte om den, men det kändes som att den avslutade alltihop så bra att jag inte ville läsa vidare... När jag läser din text så känns det beslutet väldigt bra :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Första boken på engelska är nog "bara" två böcker på svenska.

   Radera
 14. Jag har inte läst de böcker du tar upp, men jag har lätt att fastna för serier. Jag gillar när huvudkaraktärerna får tid att utvecklas, att inte allt om dem ska klämmas in i en enda bok...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag hålla med dig om. Det är viktigt för karaktärerna att komma vidare. Utan utveckling - ingen bra serie.

   Radera