2018-04-14

Children of Blood and Bone: Solstenen av Tomi AdeyemiZélies mamma brukade vara en skördare, vilket betydde att hon hade kontroll över döda människors själar. Men efter räden som kungen genomförde för 11 år sedan så finns det varken magi eller någon mamma kvar. Trots det så är det inte lätt att vara en ättling till magin för dessa människor har vitt hår och är bemötta som avskum. Men så en dag möter Zélie den förrymda prinsessan Amari och ett helt nytt äventyr inleds, en jakt för att återta magin och för att förskjuta kungens makt.Hypen kring den här boken har varit enorm, till och med långt innan den släpptes. Jag har sett otaliga videor på booktube där det pratats vitt och brett om boken och framför allt om dess nya tolkning på fantays och ungdomslitteraturen. Här får vi nämligen följa ett land och ett folkslag som är svarta, den västafrikanska kulturen spelar stor roll i handlingen och den mytologi som byggs upp. Boken beskrivs lite som nyskapande. Bara plus på det.
Trots det så är jag inte till 100 procent övertygad över handlingen. Jag får aldrig riktigt igång något driv medans jag läser och det kan givetvis vara på grund av att jag inte får möjlighet att sitta några längre sammanhängande stunder för att läsa. Boken är absolut bra men inte wow som jag kanske hade förväntat mig. Jag skulle heller inte kalla den nyskapande, för även om där finns många aspekter i kultur och mytologi som absolut behöver tillföras ungdomslitteraturen så tycker jag ändå att där finns många moment som jag har läst om tidigare. Det där med instalove till exempel. Var det relevant för historien? Kanske, men jag brinner inte riktigt för den matchningen.
Nu kanske det låter som om jag är väldigt negativt inställd till berättelsen men det är absolut inte sant. Den har många bra kvaliteter och är spännande. Jag gillar en del karaktärer mycket och då kanske framför allt Inans komplexa karaktär. Jag gillar också det magisystem som finns i boken och diskussionerna kring om magin verkligen är god eller ond. Så det är en bra bok. Det är bara det att jag var för inställd på att älska och blev inte helt tillfredsställd.

Solstenen får 4/5 i betyg av mig.

Det är Lavender lit som ger ut boken.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

2 kommentarer:

  1. Tveksam till att jag kommer att läsa den men den har verkligen ett intresseväckande omslag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja omslaget är verkligen både snyggt och intresseväckande. Där har de verkligen lyckats.

      Radera