2018-04-09

När är man egentligen osocial

Bildresultat för tittandes på en mobilskärm

Vi har varit bortresta i helgen. Det har varit jättetrevligt att få umgås lite med släkt i andra delar av landet och helgen har bestått av lekplatshäng, grillad korv, shopping och trevligt umgänge. Men så i lördags kväll blev det ett litet avbrott i allt det sociala. Vi var fem vuxna varav 4 stycken satt med sina telefoner uppkörda i ansiktet. Jag som hade min mobil på laddning gick då och hämtade min bok och skulle precis sätta mig och läsa. Då fick jag frågan, måste du vara så osocial. Jag kunde då absolut inte hålla tyst utan ifrågasatte varför man var mer osocial när man läste än när man satt och glodde på en skärm. Jo tydligen var man inte social med andra vilket man kunde vara på en mobil och man kunde lättare avbryta sitt osociala för att slänga några ord med grannen i soffan. Värden var till och med snabbt framme med en förlängningssladd för att jag istället skulle kunna titta i mobilen. Just då var jag lite sugen på att ta upp en e-bok och börja läsa , men jag orkade inte gå in i någon diskussion och dottern vaknade så jag fick gå och söva om henne.
Nu är detta kanske fel forum men hur tänker ni - är man mer osocial när man läser än när man tittar på någon form av skärm?

9 kommentarer:

 1. Personligen så blir jag helt vansinnig på folk som sitter och stirrar ner i sina mobiler när man är i grupp, som på en lunch eller liknande. Egentligen tycker jag att det är mer osocialt än att läsa en bok. Jag tycker du gjorde helt rätt som hämtade din bok :)

  SvaraRadera
 2. En vuxen och fyra skithögar skulle jag kalla det. Det där är bara något som folk som är besatta av sin telefon tror. Högläsning från mobiltelefon skulle jag kunna kalla socialt. Nej, riktigt dålig inställning av framför allt den som kom med uttalandet. Jag hade tagit min bok och gått därifrån, innan de ens ställde den korkade frågan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så drastisk hade jag kanske inte varit men jag håller med dig om att det fanns absolut ingen rätt för någon att uttala sig.

   Radera
 3. Tycker att du gjorde helt rätt som markerade! :)

  SvaraRadera
 4. När man är social är det varken att läsa en bok eller sitta med mobilen, speciellt inte här när ni var hemma hos någon och umgicks, antar för att ni firade en högtid.
  Sen om alla andra sitter upptagna med just telefonen tycker jag känns helt fel när man är borta hos någon släkting eller liknande för att umgås. Kan inte förstå vad de meh nade med att du var mer osocial än de andra, även hämta en förläggningsladd för att du skulle kunna använda mobilen. Läsa bok är ju mycket mer hjärnaktiveande än att sitta med mobilen. Och jag kan tycka att man kan vara lika social när man läser och kan titta upp ur boken och ha ett samtal om det behövs ( som de som sitter med sina mobiler).
  Sen hade det varit kul om du hade kunnat läsa en e-bok när du fick din mobil.

  Jag kan inte förstå att bara på ett fåtal år har vi blivit så beroende av våra mobiler och sociala medier att de ska följas nästan hela dygnet. Jag har tappat bort Facebook för länge sen och hade en period med Instagram och Twitter men nu är det bara korta stunder jag kollar på dessa, inte varje dag utan kanske en gång per vecka, och definitivt inte långa stunder. Jag använder mobil och dator till att läsa bloggar, se på booktubes, lyssna på podcast eller använda Netflix. Läsa och lyssna på böcker.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig om att varken eller är speciellt socialt och att det verkligen är skrämmande hur fort det har gått att förvandla den där lilla makapären som kalas mobil det det viktigaste många av oss anses ha. Visst kan jag själv känna mig makalös ibland med mitt mobiltittande och är verkligen inte bättre. Men jag kan köpa att man vill ha en liten stund "för sig själv" efter ett par dygn med samvaro men då borde var och en få göra det på sitt sätt.

   Radera
 5. Tycker då verkligen inte du var mer osocial än de andra! Man kan ju lika gärna titta upp från boken som från mobilen. Jag hade gjort som du i alla fall och hämtat en bok om jag varit i den situationen. Och att trolla fram en förlängningssladd bara så du kan kolla i mobilen istället, det låter ju helgalet!

  SvaraRadera