2018-04-03

Min bullet journal

Det där med Bullet Journal är ju ett begrepp som har exploderat det senaste åren och många är vi som håller på och planerar upp vårt liv samtidigt som vi försöker få utlopp för vår kreativa ådra. Jag har varit en del av den här communityn ett tag och till en början försökte jag planerat upp hela mitt liv på detta sätt. Efter ett tag insåg jag tyvärr att jag helt enkelt inte hade tid eller prioriterade att planera upp mitt liv på detta sätt utan återgick till en vanlig hederlig färdigifylld kalender.

Däremot har jag upptäckt att systemet fungerar utmärkt för mig när det gäller att hålla koll på min läsning och min blogg. Så jag tänkte visa er lite hur det ser ut i min fina armégröna bujo som jag använder mig av i stort sett dagligen.Här är den. Det är en Leuchttrum 1917 som jag har köpt hos Tidformera (som by the way inte sponsrar inlägget men som är en sida jag tycker ni ska spana in om ni är det minsta intresserade av anteckningsblock eller pennor eller liknande.)


Allra först har jag ett väldigt enkelt uppslag med en årsöversikt. Här tänker jag mig att jag ska skriva in datum på läs-a-lots jag vill delta i, recenssionsdatum att hålla koll på eller andra datum som kan vara bra att komma ihåg. Inget fancy här utan enkelt och avskalat för att lättare kunna använda det. Det är för övrigt ett övergripande tema i hela bujon då jag inte vill ha det för kluttrigt.


Mina olästa böcker. Det förklarar väl sig själv den här sidan. För närvarande är det dessa böcker jag äger som är olästa. När de blir lästa blir de överstrykta, vilket några redan har hunnit bli. Inkommer det nya böcker fylls de på här. På detta sättet har jag lite koll på vad jag äger.


Jag samlar på Agatha Christie böcker och har gjort i ett antal år. På senare tid har jag också kommit på att jag vill samla på Maria Lang. För att hålla koll på vilka böcker jag har och vilka av dem jag har läst så har jag gjort det här uppslaget. De gulmarkerade är de som är lästa, vilket ni förmodligen förstod utan att jag påpekade det uppenbara.Att genom bujon hålla koll på mina läsmål fungerar perfekt. Här är några av alla mina mål och så kan jag bara lätt bocka av en bok när jag har läst den. För min egen del så är det så skönt att kunna pricka av en bok och se framstegen. Det håller mig motiverad att fortsätta läsa utifrån halvbestämda ramar.


Jag försöker ju också hålla koll på nya spännande titlar som kommer ut. Här är några av de som kommer i april och maj. Det finns dock risk för att de kommer fyllas på ordentligt. 


Jag försöker ha lite kontaktinformation till olika förlag i min bujo också. Här ser ni några av de barnboksförlag jag vill hålla koll på men jag har tyvärr inte tagit mig tid att fylla i denna sidan fullt ut än. Ge gärna förslag på bra förlag att hålla koll på. 
Till höger ser ni min titelsida inför april. För nu kommer vi in på de sidor som används mest för tillfället.


Här sker det mesta planerandet. Jag skriver först ner vilka böcker jag tänkt mig läsa under månaden och sen skriver jag upp alla idéer på inlägg jag ska skriva och vilka böcker jag måste recensera. När det är skrivet så bockas det av. I slutet av månaden är denna sida förhoppningsvis helt fullklottrad. Jag funderar även att lägga till en liten ruta på den här sidan med vilka böcker som har landat i brevlådan under månaden så jag har en bättre överblick över det.


Är man lite extra nördig precis som jag så kan man försöka tracka hur många sidor man läser per dag, eller kanske hur många minuter man lyssnar på ljudbok. Fullständigt onödigt men så kul. Dessutom ger det en ganska bra överblick i slutet av månaden. 


Och så min veckoöversikt. Här skriver jag ner alla inlägg jag skrivit och publicerat. Jag gör också en liten notering i boxarna under datumen vad jag har läst för bok just den dagen för att få ytterligare lite koll.


Och så sist men inte minst, vilka böcker jag slutligen har läst och vilket betyg jag planerar ge dem. Detta är en helt ny sida för mig så jag vet inte riktigt om jag kommer gilla den eller inte men jag ska ge den ett försöka nu i april. Kan meddela att jag i alla fall redan har tröttnat på att rita stjärnor. Får se om jag kan komma på en bättre symbol som är lättare att få till snyggt.

Så nu är ni som har kommit så här långt värd en liten applåd. Det blev visst ett väldigt långt inlägg, vilket inte var tanken från början. Hoppas nu bara att det kanske har intresserat någon. För mig är det som sagt ett väldigt bra sätt att hålla koll på mig själv och få nörda ner sig. Det där med listskrivandet är fantastiskt terapeutiskt och får i alla fall mig att stressa ner. Känslan av att få stryka... 😀💚11 kommentarer:

 1. Jag har börjat med Bujo för ett tag sedan, fast jag använder den både för att planera mitt liv och för att skriva upp vad jag läser. Jag har en separat anteckningsbok där jag skriver upp blogginlägg som ska publiceras. Jätteroligt att du delade med dig av din Bujo!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag använde tyvärr inte bujon på heltid då när jag provade. Nu kanske det är mer aktuellt när jag jobbar men jag är ändå nöjd med hur jag har det. Men är lite avundsjuk på de som lyckas använda den i allt. Vill vara så organiserad.

   Radera
 2. Nu blev jag ju faktiskt inspirerad. Jag har nästan det här redan, men inte så snyggt :) Tar det inte en väldigt massa tid att rita allt detta varje månad/vecka/dag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag sitter ungefär en gång i månaden och förbereder den nya kommande månaden och visst tar det någon timme. Men eftersom jag lyssnar på ljudbok samtidigt så gör det mig absolut ingenting utan är snarare avkopplande. Däremot tar det givetvis lite mer tid i början när jag lägger in mina samlingar.

   Radera
  2. Jag är grymt imponerad. En sådan kärlek till läsning. Det ger oss författare något att fundera på. Varje ord räknas.

   Radera
  3. Läsning är världen bästa avkoppling, fritidssysselsättning och ibland även terapi. Så visst har ni författare ett viktigt jobb på många sätt och vis :D.

   Radera
 3. Jag är såld på bujon med. Finns det nåt härligare än att kryssa i allt man klarat av under dagen? Och även att anpassa den efter en eget tycke och smak! Helt toppen perfekt!!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med att kryssa av och stryka över är så skönt. Man kan få känna sig lite produktiv. En bok för alla ens listor :D

   Radera
 4. Jättekul att få titta i din Bujo! Den är verkligen fin och inspirerande! Jag har också en som jag går loss i med klistermärken och färgpennor - så himla kul!!! Har inte direkt blivit mer organiserad men jag har väldigt roligt när jag låtsas vara det i alla fall. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det där med att det är roligt är nog det allra viktigaste.

   Radera
 5. Så snyggt! Jag är imponerad. Jag hade scrapbookingföretag under några år med ett designteam som skapade scrapbook journaling på samma sätt som du. Jag provade, men mitt tålamod räcker inte riktigt till, men kanske om jag lyssnar på böcker samtidigt... :) Tack för inspirationen.

  SvaraRadera