2014-07-21

Gökens rop av Robert GalbraithEn ung supermodell är död. Polisen kommer fram till att hon har hoppat själv från en balkong, med andra ord självmord. Hennes bror är inte helt överens med polisen och anlitar därför privatdetektiven Cormoran Strike. Strike är i ganska stort behov att detta uppdraget som ger bra betalt även om han kanske inte nödvändigtvis håller med brodern. Men eftersom han precis har blivit hemlös, har skulder och är allmänt ganska förtvivlad så tar han fallet. Tillsammans med sin inhyrda sekreterare Robin (som han inte alls har råd med egentligen) så ger han sig ut i London för att hitta sanningen.
Jag måste säga att jag faktiskt tycker väldigt mycket om den här boken. Själva handlingen känns väldigt väl arbetad och alla punkter har betydelse för historien. Det är en riktigt bra deckargåta helt enkelt utan en massa blod och andra hemskheter. Faktiskt så får jag lite vibbar av en pusseldeckare, där Cormoran sakta men säkert lägger varje pusselbit på rätt plats.

3 anledningar till varför Gökens rop är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Stämningen i boken är något jag gillar väldigt mycket och som kanske författaren är expert på. Genom hela berättelsen har jag en skön känsla i kroppen av att allt kommer att lösa sig och när allt väl är på plats så kommer jag definitivt att se helheten. Jag känner mig inte stressad av att läsa boken, vilken jag i vissa deckare kan göra när huvudkaraktären stressar från den ena skjutningen till den andra biljakten i en rasande fart. Det slipper jag här.

2. Cormoran Strike är en skön, lite bohemisk militär. Han har vissa drag av andra superutredare även om han inte är den klassiska stereotypen av deckare. Det gör det här till ganska nytt och fräscht läsmaterial som jag gillar.

3. Miljöerna som skiftar mellan de väldigt rikas London och promenader genom den stora staden. jag i alla fall gillar att läsa om storstaden London och här får jag göra det på ett intimt sätt. Svårt att beskriva men jag ser i alla fall miljöerna framför mig och blir extremt sugen på att åka till London igen.

Göken rop får 4/5 i betyg av mig.

Andra böcker av Robert Galbraith är The Silkworm. Sen har hon ju såklart också skrivit Harry Potter och det kan ju vara en av anledningarna till att jag plockade upp boken från början.

Tack Wahlström & Widstrand för recexet.

6 kommentarer:

 1. Har den i bokhyllan och nu blir jag riktigt sugen på att läsa den! Bra grepp det där med tre tydliga skäl att läsa :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack. Jag tycker själv det är ganska bra att få stolpa upp det så.

   Radera
 2. Förmodligen kommer jag att läsa den här någon gång, men Den tomma stolen står fortfarande oläst här så den tänkte jag ge mig på först :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här var bättre än Den tomma stolen tycker jag. Här kommer hon mer till sin rätt med alla detaljer och finurligheter.

   Radera
 3. Jag håller på att läsa den här på rasterna på praktiken, gillar den än så länge :)

  SvaraRadera