2014-10-03

Bokbloggsjerka 3-6 oktober

jerka11Äntligen fredag! I morgon ska jag äntligen få en sovmorgon. Den är efterlängtad. Men som sagt först tar vi fredag och med den jerka hos Annika.

Planerar du vad du ska läsa och när och hur går du i så fall till väga?

Nja... Hur ska jag svara på denna frågan. Ja - jag planerar min läsning. Jag går runt i bokhyllorna och botaniserar och skriver därefter listor på vilka böcker jag vill läsa inom en snar framtid. Dessa böcker brukar ibland också hamna i en liten hög.
Sen är det listorna i sig. Egentligen fyller de ingen som helst funktion med tanke på att jag ytterst, ytterst sällan följer dem. Det dyker alltid upp något annat spännande på vägen. Den månad jag lyckas följa hela min läsplanering kommer det förmodligen tändas en stjärna på himlen.
Samtidigt är det faktiskt skönt att ha den där listan att falla tillbaka på ibland. Framför allt när man läst en riktigt bra bok och är inne i ett skönt flyt och känner att man bara måste fortsätta läsa med en gång. Då är det tur att man bara kan plocka nästa bok från listan.

36 kommentarer:

 1. Det händer att jag gör listor till t ex Top Ten Tuesday men tittar i princip aldrig på de igen. Att komma på vilken bok jag ska läsa när nuvarande är slut är sällan ett problem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan ha ett problem ibland att veta vad jag ska ta mig an här näst. Detta sker oftast då jag läst ut en riktigt bra bok. Då är det skönt med en lista att plocka från.

   Radera
 2. Svar
  1. Jag är som sagt var fruktansvärt dålig på att hålla dem men älskar att skriva.

   Radera
 3. Förr gjorde jag mer listor, nu ökar böckerna i sådan fart att jag inte hinner med listorna ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nä det där med att hinna med böckerna finns inte en chans. Borde snart rensa lite i mina hyllor igen men det bär emot. Jag kan inte med att slänga böcker.

   Radera
 4. Jag känner mig snarare omotiverad om jag skriver listor på min läsning. Märkligt med tanke på att jag älskar att göra upp listor när det gäller allt annat i livet :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skrev aldrig listor till min läsning innan jag började blogga. Å andra sidan läste jag inte heller de mängder med böcker som jag gör för tillfället. Nu är jag ganska beroende av mina listor.

   Radera
 5. Egentligen skulle man testa att skriva en sådan lista - tror dock det kan bli svårt att hålla sig till den (precis som du menar). Kanske det skapar en viss "struktur"?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Struktur är skönt ibland. Eller så inbillar jag mig att jag gillar struktur trots att jag är en relativt spontan människa.

   Radera
 6. Listor är nånting jag inte klarar av överhuvudtaget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar listor. Till vi skulle gifta oss skrev jag säkert 50 olika listor. Skrev till och med listor om listor jag var tvungen att skriva. Det är listnörderi det.

   Radera
 7. Jag är kedjeläsare, jag måste ha en rejäl hög bredvid sängen så att det bara är att sträcka ut handen efter nästa bok när den ena tar slut. Det där med e-böcker har jag svårt med eftersom jag inte kan se att det verkligen finns böcker kvar...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med kedjeläsning känner jag igen mig i. Jag hatar att upptäck att jag inte håller på och läser en enda bok. Smått stressigt.

   Radera
 8. Jag har en lista i huvudet, men har väldigt svårt att hålla mig till den och det tillkommer ju hela tiden nya böcker. ibland planerar jag vad jag ska läsa, men oftast väjer jag bara en bok om är/verkar intressant

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Listor är fantastiska men så svåra att hålla. Fast det är ju kul att försöka längs vägen.

   Radera
 9. Listor är det bästa jag vet :)

  SvaraRadera
 10. Ibland blir det att jag gör lista men inte alls ofta.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst händer det att inte heller jag gör listor, ibland när jag känner att det är för mycket som hopar sig. Då kan listorna stressa mig. Men de är i alla fall roliga att skriva.

   Radera
 11. Listor gör jag också ibland, men det är sällan dom har någon effekt på vad jag läser.

  SvaraRadera
 12. Är urdålig på att följa listor, oavsett vad de handlar om...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så. Inte ens en handlingslista är lätt att följa. Alltid glömmer man något och alltid kommer det med för mycket hem.

   Radera
 13. Ett tag skrev jag också ner böcker jag tyckte verkade intressanta och tänkte att jag skulle läsa dem, men listan blev aldrig kortare så jag la ner hela projektet. Jag missar säkert en del spännande böcker, men jag hinner ju ändå inte läsa alla böcker som finns. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lästiden är alltid problemet i det hela. Tänk om man hade mycket mera lästid och inte livet kom i vägen så ofta. Just nu hade jag gärna grävt ner mig i hemmet en vecka eller två.

   Radera
 14. Det är ingen idé jag gör listor, de skulle nog bara stressa mig eftersom jag inte skulle ha självkontroll nog att alltid följa dom :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skriver en lista och sen glömmer jag nästan alltid bort den. Det funkar för mig...

   Radera
 15. Listor gör jag faktiskt inte. Men jag lägger på hög.

  SvaraRadera
 16. Eftersom jag ligger hjälplöst efter med recex så är det mest dessa som gäller hos mig just nu. Längtar efter att kunna välja mer spontant.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har också högvis med recex som jag måste läsa. Men samtidigt måste jag blanda lite annars blir det för mycket press. Varannan bok är lite lagom ungefär...

   Radera
 17. Jag har två listor på min blogg, en vill-läsa lista och en längtans-lista, har även en mental lista över böcker jag är extra sugen på just nu. Men dessa listor är väldigt lösa och har inte några krav eller måste över sig, de är mest stöd för minnet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sådana listor har jag också. Eller inte exakt sådana. Jag har en bok där jag skriver upp böcker som verkar intressanta på olika sätt. Skriver typ 3 böcker på varje sida och glömmer bort att jag har skrivit lista. Jag är nog ganska disträ ibland helt enkelt.

   Radera
 18. Jag är välplanerad i mitt läsande och helt lössläppt i mitt bokköpande...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lössläppt i bokköpandet är ju tyvärr jag med. Måste verkligen ta tag i och läsa de böcker jag har nu. Men det finns ju så många böcker man vill ha....

   Radera