2012-07-12

Fyrmästarens dotter

I fyren Pater Noster rämnar en dag en vägg i matkällaren medans fyren håller på att renoveras. Gömt bakom murbruk hittas en kropp,  en kropp av en man som verkar ha legat begravd bakom muren under en längre tid. Karin Adler kopplas in på fallet. Det är Karins egna första fall och hon gör allt för att finna gåtans lösning. Först och främst måste hon ta reda på vem mannen kan vara.

Fyrmästarens dotter av Ann Rosman är första boken som jag läser av författaren och den gav definitivt mersmak. Jag gillar att jag under historiens lopp får möta så många olika fängslande karaktärer på den lilla ön Marstrand som alla på något sätt har en koppling till den döda mannen utan att du för den saken vet hur. Där finns karaktärer att älska och att avsky men de känns endå äkta.

Något jag däremot stör mig på (och detta inte bara i denna boken) är hur människor ska lämna sin barn på dagis. Det heter inte dagis och som professionell författare/jornalist/skribent så tycker jag man kan nämna saker med sitt rätta namn. Det här är en diskussion som jag har haft med en mängd olika människor och det är otroligt störande att stöta på det i litteraturen. Min egna privata lilla stöttesten med andra ord. Dessutom tycker jag att Rosmans sätt att skriva runt lämningarna förlöjligar det arbetet som gör på förskolor runt om i landet.

Trots detta lilla sidorspår så älskar jag boken och kommer definitivt ge mig i kast med uppföljarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar