2014-10-03

Att slänga

by DesignBabylon - flickr---Some of these pictures remind me of the Library in Beauty and the Beast. I could just stay there forever.......

Under bokmässan var jag ju med på en mini-intevju med UR. Ett av ämnena vi diskuterade där var huruvida man får slänga böcker eller inte. Personligen är jag helt och hållet emot det. Som jag förklarade i intervjun så är böcker för mig en liten kulturskatt. Det finns människor som lagt ner massor av timmar på att skriva en bok. Då måste den ju tas tillvara. För symboliserar böcker dessutom trygghet och det är ytterligare en anledning till varför jag inte slänger böcker.

Nu kanske ni undrar om jag aldrig rensar i mina hyllor och ska jag vara ärlig så har jag himla svårt för det. Däremot måste jag ju göra det ibland för det finns böcker där som har stått olästa i 10 års tid och som jag garanterat aldrig kommer att läsa. Trots detta kan jag inte göra mig av med dem. Jag är som en hamster. Ibland sätter jag upp böcker på vinden. Tyvärr gör de ju ingen som helst nytta där.... De är inte till glädje för någon, om det nu inte skulle råka bo en liten hustomte på vår vind som tycker det är spännande att läsa.

Finns det undantag för slänga/spara regeln. Ja det finns det ju så klart. En bok som är väldigt trasig av någon anledning kan hamna i soptunnan. Det är ju liksom redan för sent för boken liksom. Sen har det hänt att jag har återvunnit böcker. Till exempel använde jag en gammal Agatha Christie- bok som jag hade i dubbletter (eller tripletter eller vad det heter) som jag skapade fina inbjusningskort av till vårt bröllop. Då kom boken i fråga till väldig glädje för mig och min man (eller nåja - för mig i alla fall).

Så nu undrar jag: hur tänker ni kring det här med att slänga böcker. Får man lov att göra det?

13 kommentarer:

 1. Släng inte böcker! Rekommenderar att lämna in böckerna på ett större organiserat "loppis" där en del av behållningen är vikt för något välgörande ändamål, typ t.ex naturskydd eller liknande. Det som inte längre är till glädje för en själv kan ju vara det för någon annan. Dessutom är man med och bidrar till något som kan tyckas bra för alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig helt och hållet även om jag har svårt att göra mig av med böcker genom att skänka dem vidare också. Vill som sagt gärna ha dem kvar. Däremot borde jag definitivt bli bättre på att skänka dem. De kan ju komma till glädje för någon.

   Radera
 2. Slänger aldrig böcker. Jag skaffar på mig mer böcker än vad jag har plats med, så mina lästa böcker som jag inte är så noga med att spara åker vidare till vänner och bekanta som också älskar att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har tyvärr väldigt svårt att skänka vidare till andra människor. Det är ju mina små prydnadssaker som är så fina.

   Radera
 3. Nej nej inte slänga! Det skulle jag aldrig klara av att göra, om inte boken var jättetrasig då. Däremot har jag blivit lite bättre på att rensa bland böckerna, lite lite. De skänker jag vidare till vänner/familj. Tidigare i höst när det fortfarande var varmt och fint lämnade jag böckerna på lite bänkar här och där i stan med en lapp som sa "Ta med mig hem!". Jag lämnade dem på platser där jag kunde gå förbi senare på dagen och de var alltid borta, så jag hoppas de har fått hem som uppskattar dem mer än vad jag gjorde :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är egentligen en ganska så trevlig idé det där med att lämna böcker kring sig. Jag måste bli bättre på att skänka böcker vidare, i alla fall pocketböcker som jag aldrig kommer att läsa. Inbunda blir det svårare med.

   Radera
 4. Slänga böcker? Nej, det går inte :) Men jag har blivit väldigt mycket bättre på att låta dem flytta vidare. Nej, inte alla, inte vilka böcker som helst - och inte hur snabbt som helst ... och när jag läser vad jag skrivit nu så låter det ju som om jag inte alls ger vidare böcker ;) Men det gör jag faktiskt ... lovar! ;) Tror jag blivit lite mer selektiv med åren. Ställer större krav på böcker som jag verkligen tycker om - och alla de andra får gå vidare till bättre hem :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag måste verkligen rensa i mina hyllor. Jag vet att det finns människor i min närhet som skulle bli glada för lite böcker. Men vad svårt det är...

   Radera
 5. Om de är trasiga, riktigt dåliga eller något i den stilen är det ok. Annars kan man ju ge bort dem. Mer ok att kasta en halvtaskig pocket än en inbunden också tycker jag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Riktigt trasig då kan jag hålla med. Då finns det tyvärr ingen anledning att spara boken. Men annars går det helt enkelt inte för min del. Skänka däremot måste jag bli bättre på.

   Radera
 6. Man får faktiskt bara slänga trasiga böcker :) Jag har däremot blivit tvungen att lära mig att ge bort böcker, för det får inte plats fler hemma hos mig, även om jag egentligen inte riktigt gett upp om att lyckas klämma in en hylla till.

  Nu mer så ställer jag inte tillbaka en "dålig" bok i hyllorna, utan den ställs åt sidan och ges sedan bort till mamma eller svärmor, som i sin tur ger bort till någon annan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ge bort är helt okej tycker jag. Det är bara jag som inte klarar av det. Men som sagt slänga känns inte ok.

   Radera
  2. Ställer inte heller tillbaka "dåliga" böcker i hyllan, det underlättar rensningen mycket. Men jag kan inte heller ge bort dem till människor jag tycker om med gott samvete (om jag inte tror att vi har totalt olika smak) så det blir oftast Emmaus för den typen av bok.

   Radera