2014-10-13

PAX: Grimmen av Åsa Larsson, Ingela Korsell och Henrik JonssonDet är något med vassa tänder och klor som härjar i Mariefred. En man har blivit dödad och en ung flicka väldigt svårt skadad. Alrik och Viggo har i uppgift att lista ut vad det kan vara för monster som härjar i staden. Samtidigt brottas de med livets vanliga problem. Alrik fyller tolv år och har lite extra ont i magen för om mamma kommer dyka upp som hon har lovat. Dessutom är Simon, den otrevliga klasskamraten till Viggo igång och förstör och retas. 


Boken tar vid precis där del 1 slutade. Man kastas med en gång in i handlingen och det gillar jag. Även denna boken har en hög spänningsnivå, och även denna innehåller ett visst mått av otäcka element. Bilderna är återigen väldigt bra till berättelsen och förhöjer min läsupplevelse. Jag måste säga att efter att ha läst två böcker om Alrik och Viggo så känns det som om författarna verkligen är ute på rätt spår i den här serien. Jag har svårt att tänka mig att killar i bokslukarålder inte skulle vara väldigt intresserade av dessa böckerna. De är riktigt, riktigt bra.
Att den svenska folktron och myten och alla sagoväsen vävs in i berättelsen är ju för mig som nörd hur bra som helst. Jag kan inte vara med nyanserad mer än att säga att jag älskar det.
Jag vill ha mera... och det nu. Tyvärr kommer jag ju att få vänta ett tag nu på nästa del, det är nackdelen med att påbörja en serie i dess begynnelse.

3 anledningar till varför Grimmen är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Jag älskar Viggos och Alriks lösning om hur man skapar ett gleipnerrep. Fantastiskt roligt...

2. Vi får i den här boken möta en ny karaktär i for av Hej-Henry. Han är bror till Magnar och Estrid som vi får möta i första boken. Hej-Henry är inte riktigt som alla andra, men han är i alla fall rolig. Jag gillar hans skrotupplag och hade gärna gått där och botaniserat som på en loppis. Alltid hade man säkert kunnat hittat något.

3. Miljöbeskrivningarna gör att jag väldigt gärna skulle vilja åka till Mariefred. Jag vill gå i ruinen, kolla på Orangeriet och slottet och framför allt vill jag se alla bra klätter- och balanserarställen.

PAX: Grimmen får 5/5 i betyg av mig.

Tack Bonnier Carlsen för recensionsexemplaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar