2014-10-05

En smakebit på søndag: Maresi


Så då var det söndag igen och denna söndagen har jag äntligen möjlighet att delta i Flukten fra virkelighetens En smakbit på en söndag.
Just nu är jag inne i en period då jag har väldigt svårt för att bestämma mig för vad jag vill läsa och håller därför på med minst tre olika böcker och läser lite här och lite där. Men jag tänkte jag skulle bjuda er på ett utdrag ur Maresi: Krönikor från Röda klostret av Maria Turtschaninoff.

Jag vet inte så mycket om boken mer än att det är en fantasy som utspelar sig på en ö där det bara bor kvinnor. Många kvinnor kommer till ön och klostet på flykt och alla tas emot. En dag kommer det en flicka som heter Jai och hon verkar varit utsatt för något hemskt. Maresi är den flicka som berättar historien.

Utdraget kommer från prologen, sida 7:

Jag är ingen berättare. Inte än. Men om jag väntar tills jag blir det, tills jag kan nedteckna vad som skedde så som det borde berättas, kommer jag att ha glömt. Så jag skriver ner mina minnen nu, medan allt fortfarande står tydligt och klart framför mig. Det är ingen lång tid som gått, endast en vår. Också det jag gärna skulle glömma är färskt i mitt minne. Lukten av blog. Ljudet av krasande ben. Jag vill inte frammana allt detta igen. Men jag måste. Döden är svår att skriva om. Men bara för att något är svårt betyder det inte att jag får låta bli.

26 kommentarer:

 1. Maria Turtschaninoff har jag hört om förut och jag är väldigt nyfiken på henne. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade aldrig ört om henne förrän bokmässan, men där lyssnade jag på henne och blev väldigt inspirerad. Dessutom gillar jag tanken på en fantasybok på 200 sidor.

   Radera
 2. Okänd bok för mig men tack för smakbiten! Hoppas du får en bra söndag!

  SvaraRadera
 3. Låter som en intressant bok. Tack för smakbiten och ha en bra söndag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag tror den kan vara bra Trevlig söndag till dig också.

   Radera
 4. Aldrig hört talas om heller, var är hon ifrån. Tack för smakebiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon är en finsk författare, men jag tror att hon har skrivit den på svenska från början (tror...). Jag tror aldrig jag har läst en finsk författare innan så bara det är spännande.

   Radera
  2. Hon är Finlandssvensk, så boken är på originalspråk :)

   Radera
  3. Det var det jag misstänkte Marika. Jag lyssnade ju som sagt var på henne på bokmässan.

   Radera
 5. Sådana där veliga läsperioder kan man ha - hög igenkänningsfaktor där. Men det brukar ju lösa sig efter ett tag. Maria Turtschaninoff var en okänd författare för mig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
 6. Fantastiskt fint omslag! Tack för smakbiten :)

  SvaraRadera
 7. Helt okänd för mig men smakbiten gör mig nyfiken. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ungefär det stycket hon läste upp i ett montersamtal på bokmässan som fick mig också att bli väldigt nyfiken på boken, därav köpet.

   Radera
 8. Jag har boken hemma, men har inte riktigt vågat ta itu med den. Fick den som ett överraskande rec.ex, så jag känner att jag borde trots att det inte alls är min genre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hittills känns den ganska "lätt" för att vara fantasy så jag tycker definitivt du kan prova. Sen är den ju inte så tjock heller så den är ju ganska så snabbläst.

   Radera
 9. Den här ska jag läsa, hoppas jag har tillfälle till det snart!

  SvaraRadera
 10. Tack för smakbiten. Okänd bok för mig.

  SvaraRadera
 11. Såg en diskussion med henne från bokmässan och reserverade boken på biblioteket så fort programmet var slut :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var ungefär så det var för mig med förutom att jag gick och köpte boken istället.

   Radera
 12. Min syster köpte den här på Bokmässan! Hon har läst de båda tidigare böckerna i serien (jag har förstått det så att de är helt fristående, men utspelar sig i samma värld), och jag är nyfiken på dem.

  Jag har läst en helt annan bok av författaren, "Underfors", som jag gillade.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja jag har fattat det som att de är helt fristående också. Jag gillade boken (kommer recension någon gång snart) och jag blev helt klart nyfiken på övriga böcker.

   Radera