2014-10-20

Tematrio: Prisvinnare

Idag vill Lyran lite logiskt att vi ska nämna tre prisvinnande böcker som vi antingen har läst, eller vill läsa. Jag har ju så sent som tidigare under dagen påpekat hur dålig jag är på det där med priser, och då framför allt svenska priser, men tre böcker ska jag väl i alla fall kunna rota fram.

1. Jag nämner den igen, Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe an Benjamin Alire Sáenz. Denna har vunnit en hel radda med priser, bland annat Printz Honnor. De brukar vara bra att gå efter om boken har vunnit Printz priset.

2. Jellico Road är också en sådan där fantastiskt bra ungdomsbok som rörde mig långt in i hjärteroten av någon anlednig. Även denna har belönats med Printz Award, bland annat. Läs, läs, läs.

3. Sist ut får faktiskt bli något helt annat och i det här fallet så blir det ett Nobel pris. Mannen utan öde Imre Kertész är en fantastisk skildring av livet i koncentrationsläger. Det är med tanke på den här bokens storhet som jag funderar kring varför jag inte läst fler nobelpristagare.

16 kommentarer:

 1. Har inte läst någon av dina tre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tre mycket bra böcker som jag varmt kan rekommendera.

   Radera
 2. Jellicoe Road är ju fantastisk! Dante och Aristotre är jag grymt sugen på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket bra böcker båda två och jag tycker absolut du ska läsa Aristotle and Dante. Den är väldigt lättläst och tog mig bara några få timmar. Den var värd varenda minut.

   Radera
 3. Svar
  1. Okej, men jag kan varmt rekommendera alla tre. Två fantastiska ungdomböcker och en fantastisk skildring av andra världskriget (om något sådant kan vara fantastiskt).

   Radera
 4. Kertesz är jättebra. Och hemsk!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, hemsk är den verkligen. Känner att jag nog borde ta och läsa om den snart för det är en himla massa år sedan jag läste den.

   Radera
 5. Okej, Printz award har jag inte hört om. Jag får väl bekanta mig med det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Printz är det priset där böckerna brukar få ett guldigt P på sig när de har vunnit eller nominerats eller något sådant. Jag tror mest att det är ungdomsböcker de ger pris till, men jag är inte säker.

   Radera
 6. Jellicoe Road är en otroligt bra bok. Dina övriga två har jag inte läst. Tack för tipsen.

  SvaraRadera
 7. Den första boken är jag väldigt nyfiken på! Ska bara hitta tiden för att hinna läsa alla dessa böcker man vill läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är väldigt sant. Tiden räcker aldrig till men på något sätt räcker den till för att köpa en massa böcker. Det är absolut inte rättvist. Dumma tid.... :)

   Radera
 8. Tvåan är den enda jag läst, den gillade jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gillade du Jellico Road tror jag definitivt du skulle gilla Aristotle and Dante. Också en bok om att vara ung och vilse.

   Radera