2014-11-21

Bokbloggsjerka 21-24 november

jerka11Om förra veckans jerkafråga var svår, så är det egentligen ingenting mot vad veckans fråga hos Annika är, men denna är svår på ett helt annat plan, på ett helt annat sätt. Denna veckan går vi till djupet av vem jag är och förmodligen kommer jag inte hinna eller kunna svara på fråga på ett helt konkret sätt.

Vad säger du? Varför läser du egentligen böcker?

Jag läser därför att det gör mig till en annan människa. I böckerna kan jag få möjlighet att fly min egen, ibland väldigt tråkiga verklighet. Böckerna hjälper mig att se platser och personer som jag aldrig skulle kunna få se eller lära känna annars. Jag får möta den himlastormande kärleken, för även om jag älskar min man på alla sätt och vis så är den inte himlastormande, på det sätt jag får läsa om i böcker. Böcker är också ett sätt för mig att rota i min egen fantasi och kreativitet, den ger mig möjligheter att analysera och reflektera, de lär mig saker och fakta och känslor och mod. Böcker hjälper mig helt enkelt att utforska mig själv, min verklighet, men också den jag skulle vilja vara och vad jag skulle vilja se. Att jag sedan läser en hel del fantasy och historiska romaner hjälper mig att resa och uptäcka platser och tider som jag aldrig kommer att få upptäcka på något annat sätt. Jag flyr verkligheten.

Jag tror jag nöjer mig här. Som ni märker skulle jag förmodligen kunna hålla på hur länge som helst, men det har jag helt enkelt inte tid med. Kanske ska jag någon annan dag försöka sätta mig och bena i svaret lite djupare, eller så låter jag det helt enkelt vara så här och konstatera att jag är en läsare, det är helt enkelt en del av min identitet.

26 kommentarer:

 1. Jag håller helt med! Jag tycker också att det var en svår fråga. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jättesvårt! Det är kanske ingenting man tänker på i vanliga fall, men det finns ju uppenbarligen en (eller flera ) anledningar.

   Radera
 2. Det var svårt att begränsa sig :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med dig om. Inte alls lätt.

   Radera
 3. "Gör mig till en annan människa". Den formuleringen var ju klockren!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar. För många gånger stämmer ju det. Lite verklighetsflykt så där ibland.

   Radera
 4. Kände också att jag skulle kunna skriva hur mycket som helst i dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja hade jag verkligen haft tid och verkligen skriva ner allt så hade nog ingen orkat läsa allt. :)

   Radera
 5. Jo, alla bokbloggare - jag också- tycker säkert läsande är en del av identiteten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl förmodligen därför vi både läser, men framför allt väljer att blogga om böcker. För oss är böckerna viktiga.

   Radera
 6. Svar
  1. Det är absolut inget fel på verklighetstrogen litteratur, och ibland kan jag absolut läsa detta, men oftast vill jag komma bort en stund och då väljer jag definitivt något med inte fullt så stor verklighetsanknytning :)

   Radera
 7. Precis! Att svara på en sån fråga skulle kunna ta massor av tid i anspråk, svaret skulle kunna bli mycket långt... men man måste ju få tid att läsa böcker oxå! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, ja visst. Sådana utläggningar har vi inte tid med.

   Radera
 8. Det har verkligen varit intressant att läsa alla svar på den här frågan och det känns som att de flesta skulle kunna skriva långa noveller om varför de läser :). Jag håller med dig i alla dina anledningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte hunnit kolla runt så mycket på andra bloggar men känner att jag borde ta mig tid till det. Idag är jag ju ledig och har inte mycket annat bättre för mig.

   Radera
 9. Jag håller med dig, svår fråga fast på ett annat sätt.

  SvaraRadera
 10. Hehe alla har mängder med svar p å den här frågan :) Så att motivera oss boknördar till att läsa är då verkligen inte svårt det är svårare att få oss att sluta :)

  SvaraRadera
 11. Vilket bra svar. Håller fullständigt med dig.

  SvaraRadera
 12. En svår fråga men samtidigt enkel, det svåra var för mig att formulera mig på ett bra sätt. Ditt svar är helt klockrent och jag skulle kunna skriva under på alla dina anledningar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack vad kul att du gillade svaret. Det var som du säger inte helt lätt att uttrycka i ord.

   Radera
 13. Det finns så många anledningar att läsa!

  SvaraRadera