2015-05-01

Bokbloggsjerka 1-4 maj

jerka11Idag är det dags för mig att ta och damma av min gamla spåkula för att sedan titta djupt in i den. Svaren jag söker är: Vilka moderna böcker tror du kommer att räknas som klassiker om hundra år? och detta gör jag för att kunna svara på veckans fråga i bokbloggsjerkan hos Annika.

Svaren är något suddiga, men jag ser definitivt en blixt som jag tolkar som Harry Potter av J.K Rowling. Tidlösa, underhållande, spännande, magi - ja helt enkelt något som kommer passa alla i alla tidsåldrar. 
Nästa jag ser liknar en katt och en gubbe, och det verkar helt klart vara en barnbok. Min gissning är böckerna om Katten Findus och Gubben Pettson. Vilket barn kan inte sitta och titta på Sven Nordqvists bilderna om 200 år och skratta lika hjärtligt om figurer och klurigheter som jag har gjort under min uppväxt.
Döden är nästa inblick jag får, och det verkar som om han vill berätta en historia för mig. Om ett krig som förmodligen aldrig kommer glömmas bort och han gör det genom att betrakta Boktjuven. Markus Zusacks underbara bok berör oss och jag tror definitivt att den kommer beröra någon gång i framtiden också.
På vuxensidan är allt betydligt suddigare, och jag har svårare att tyda tecknen, men jag tror faktiskt att jag ser en glimt av En man som heter Ove där Fredrik Backman fått in en fullträff. Jag hoppas och tror att jag kanske ser rätt. För återigen har vi en bok som har berör så många människor och som alltid kommer att vara aktuell på ett eller ett annat sätt. Böcker om kärlek och vänskap brukar vara tidlösa.

Fler svar kan jag inte få ut ur kristallkulan, men det finns säkert massor av böcker som någon gång i framtiden kommer att fortsätta roa oss. Samtidigt är det svårt att sia om med tanke på att när till exempel Krig och Fred utgavs så kan det ju hända att det inte samtidigt gavs ut 10 000 andra nya titlar. Jag tror i alla fall att det påverkar något. Då var inte alla aspirerande författare som de är idag...

25 kommentarer:

 1. Jag tyckte mig också se en gammal gubbe, det måste ha varit Ove, men jag tog inte med honom :(

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror verkligen att han kan passa generationer framåt i tiden. Jag hoppas i alla fall verkligen det.

   Radera
 2. Boktjuven glömde jag bort att nämna! Det är en helt fantastisk bok!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tror jag nog kan komma att räknas i de där klassikerna någon gång i framtiden för den är helt klart väldigt bra och väldigt läsvärd. Sen berör den ju ett viktigt ämne.

   Radera
 3. Boktjuven gör mig jättenyfiken när så många nämner den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den tycker jag absolut att du ska ta och plocka upp. En riktigt bra bok är det.

   Radera
 4. Boktjuven måste jag läsa!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, det tycker jag att du måste! :)

   Radera
 5. Jag hoppas verkligen att Pettson och Findus blir klassiker!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror lite att bilderna talar ju sitt egna språk och det finns något i dem som lockar de flesta. Därför borde de kunna hålla ett par år till. Jag menar, de har ju faktiskt hållit ganska så många år redan.

   Radera
 6. Pettson och Findus - där har vi riktiga klassiker! Tror också de kan hålla riktigt länge.

  SvaraRadera
 7. Boktjuven tror jag på, men jag var tvungen att sålla lite från min lista som skulle ha kunnat innehålla hur många som helst. :-) Ove, ja kanske.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ove är den som känns mest tveksam bland mina böcker enligt mig själv, men jag tror ändå att det kan passa många generationer och läsa om en butter gammal gubbe...

   Radera
 8. Å, Pettson! Vilket bra svar!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar, jag tror faktiskt att de böckerna kan hålla lång tid framöver.

   Radera
 9. Harry Potter hade jag som förslag också.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Harry Potter känns faktiskt ganska så given i ett sådant här sammanhang tycker jag.

   Radera
 10. Tack för att du påminner om Sven Nordqvist, jag glömde honom! Hans "Sagan om det gröna äpplet" tror jag på, i evärderliga tider!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just den av Nordqvist har jag inget minne av att ha läst. Kanske ska ta och kolla upp den.

   Radera
 11. Tack för att du påminner om Sven Nordqvist, jag glömde honom! Hans "Sagan om det gröna äpplet" tror jag på, i evärderliga tider!

  SvaraRadera
 12. Potter kommer att läsas i nästa generation.

  SvaraRadera
 13. Katten Findus är en av mina favoriter och så Harry Potter, som jag inte kunde komma på själv ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Potter var det mest självklara för mig.

   Radera