2015-06-08

Badortsmysteriet av Agatha ChristiePoirot och hans goda vän kapten Hastings befinner sig på semester på badorten St Loo på Corwallskusten. I ett samtal kring hur Poirot är nöjd med sin pensionering kommer en ung flicka till dem och när det visar sig att hon precis har överlevt ett mordförsök så ändras Poirots prioriteringar. Helt plötsligt känner han ett behov av att beskydda den unga kvinnan vid namn Nick Buckley.


Badortsmysteriet

Oj vad jag tyckte mycket om den här Agatha Christine boken. Den var underfundig, den var underhållande, den var spännande och som vanligt kunde jag inte lista ut hur det hela slutade. Jag har alltid sagt mig gilla ms Marple mer än vad jag gillar Poirot men jag tror att jag sakta men säkert börjar ändra uppfattning på den punkten. Poirot med sin självgodhet är helt klart en väldigt speciell karaktär och när man lär sig tolka honom lite mer så växer han helt klart. Det blir just den där självgodheten som ger honom charm.
Berättelsen i sig är som vanligt väl uttänkt. Jag gillar miljöerna eller kanske framför allt de sociala konstellationer som man får röra sig i. 30-talet, engelsk badort, socialt spel mellan kvinnor och män, allt är väldigt mysigt och jag älskar de här tidpunkterna.
En annan sak som jag gillar med den här boken är bristen på motiv och att alla är lika förvirrade som jag är. Varför försöker någon mörda den unga ms Buckley? Det rör sig ju som vanligt om de klassiska motiven, hämnd, pengar, passion, makt, men allt är väldigt oklart.
Ja det här är helt klart en väldigt läsvärd Christiebok, faktiskt en av de bättre jag har läst på senare tid. Nu längtar jag tills jag kan lägga an på nästa som blir Döden på Nilen.

3 anledningar till varför Badorstmysteriet är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Det är en Christie-deckare. Mer behövs egentligen inte sägas. Jag älskar dessa böcker, och allt med dem. Att denna är ovanligt fyndig gör ju inte saken sämre.

2. Poirots självgodhet är i den här boken halva nöjet. Jag älskar hur han utan blygsamhet skryter om sin egen förträfflighet. Men jag gillar också att han i denna boken visar en viss tveksamhet.

3. Framsidan och formatet på boken väger upp berättelsen. Det går inte att komma ifrån. Allt med den här boken lockar helt enkelt.

Badortsmysteriet får 4/5 i betyg av mig.

Tack Bookmark förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

4 kommentarer:

  1. Visst är han underbar, Poirot, med det stora egot!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Alldeles fantastisk. Jag älskar den här typen av karaktärer som är så ego på ett så självklart, överdrivet sätt. Underbart!

      Radera