2015-06-06

En sång från havet av Katherine WebbZachs liv går inte direkt som på räls. Han har precis tvingats ta avsked av sin dotter som flyttar till USA, han har inte kunnat måla på flera år, hans galleri går det väldigt trögt för och den där boken som han skulle skriva om konstnären Charles Aubery har han liksom förträngt. Men tillslut ställs allting nästan på sin spets och han bestämmer sig för att i alla fall försöka skriva klart boken. Han tar sig till Blacknowle där Aubery tillbringade sina somrar i slutet av 30-talet. Där kommer han i kontakt med den gamla kvinnan Dimity som visar sig vara en av Auberys gamla modeller och han hoppas tillslut kunna få svar på alla sina frågor.Det finns mycket att skriva om den här boken, men egentligen ingenting. Jag har så otroligt svårt att sätta ord på mina tankar.
Först och främst är det i alla fall en bok som måste få ta sin tid att läsa. Det är långt ifrån en bladvändare, men på ett väldigt positivt sätt. Den kräver eftertanke och framför allt behöver man stanna upp och känna lite. Samtidigt som boken berör så är det inte på det där gråtande, snyftande sättet. Det är en kärlekshistoria, men en väldigt förvrängd och speciell sådan. Den visar på att kärlek kan vara något helt annat än det man i vanliga fall läser om. Den kan vara mörk, manisk, och destruktiv. Men fortfarande är det inte ord som beskriver den här berättelsen.
Istället skulle jag nog beskriva boken som lågmäld och fantastisk. Jag älskar berättelsen, jag älskar att läsa om det karga England, om havet och om en tid som känns så främmande. För berättelsen är parallell. Som läsare får man delvis läsa om Zach och hans önskan om att ta reda på mer om den kände konstnären. Men vi får också följa Dimity som ung på 30-talet då hon lär känna honom och förälskar sig i honom och att han målare henne. Båda delarna av berättelsen är precis lika bra. De är båda av allra största betydelse för berättelsen och jag tycker det är mycket snyggt gjort av författaren. På något sätt får jag en känsla medan jag läser att det här är på riktigt. Det är inte ofta jag läser romaner utan någon form av icke-verkliga element, men den här boken känns verkligen som om den är nedtecknad ur sanningen. Det var till och med så att jag var tvungen att googla och se om Charles Aubery har funnits på riktigt och om det var en berättelse med verklighetsanknytning. Så var inte fallet även om det fanns en Chales Aubry som någon gång i slutet av 1800-talet var fotograf av blommor. Dock inte samma konstnär.
Det finns helt klart inte mycket att klaga på när det kommer till den här bokens innehåll. Däremot måste jag nämna att det är väldigt frustrerande att den har så fruktansvärt långa kapitel. Jag har skrivit om det tidigare på bloggen så jag tänker inte gå in på det i detalj här, mer än att det är drygt.
Jag tänker nöja mig här. För som ni kanske märker på mitt babblande så får jag inte till någon röd tråd i den här recensionen. Men jag kan i alla fall varmt rekommendera boken.

3 anledningar till varför En sång från havet är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Jag ser mig inte alls som en konstälskare, och kan inte påstå att vi har något mer än masstryckta fotografier från IKEA på väggarna. Men jag skulle vilja vara! Jag har tidigare haft en känsla av att jag skulle vilja pryda mina väggar med vackra konstverk som på något sätt berör mig. Efter att ha läst den här boken är det ännu tydligare. Jag skulle vilja beröras av en målning på samma sätt som Zach beskriver i boken. Jag vill hänföras av måleriet och skisser och akvareller. Får nog helt enkelt börja leta mig fram lite i konstvärlden.

2. En annan sak som fascinerar mig är kunskapen om naturens skafferi och det bjuds jag på i stora portioner i den här boken. Jag kan lite, men skulle vilja kunna mer om vad man kan använda sig av när man är ute i skog och mark. Men be mig bara inte att sköta om det för då kommer jag definitivt att ta död på plantorna.

3. Språket får nog nämnas på den här punkten. För utan ett stort kunnande för språk och berättarteknik hade aldrig författaren kunnat fånga mig som hon har gjort. Utan hennes expertis hade jag inte funnit konsten lika spännande och rogivande, jag hade inte sett de brittiska klipporna framför mig med vågorna som rullade mot stranden. Jag hade inte fått möjlighet att känna och tänka och fundera så mycket som jag har gjort med den här boken.

En sång från havet får 5/5 i betyg av mig.

Tack Historiska media för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

1 kommentar:

  1. Den här har jag varit nyfiken på ett tag nu. Dags att göra slag i saken och beställa kanske. Din recension gör att jag tror jag gillar den. Lite obeskrivbar sådär.

    SvaraRadera