2015-06-08

Tematrio: Sverige idag

Idag ställer Lyran en väldigt knölig fråga i tematrion. Berätta om tre böcker som gestaltar Sverige som det är idag!

För det första läser jag väldigt lite samtida svensk litteratur. Nästan så lite så man faktiskt får skämmas. Men det är helt enkelt inte litteratur som lockar mig så där värst mycket. Några titlar ska jag väl i alla fall försöka komma på och en av dem läste jag faktiskt i lördags.

1. Konsten att vara Caroline av Peter Barlach beskrivs som en Robin Hood saga, den första svenska chic-lit som skrivits av en man. Den handlar om Caroline som tvingas jobba på en stor matkedja istället för den lilla där hon jobbade innan och hon försöker hela tiden göra små kupper för att motverka matjättens makt. Mycket läsvärd och roligt bok. Har ni bara några timmar över så tycker jag ni ska läsa denna, för den går väldigt lätt och fort att läsa och är som sagt riktigt bra.

2. En man som heter Ove av Fredrik Backman kan definitivt nämnas här. Kräver ingen närmare presentation då jag nämnt den hur många gånger som helst och kanske kan upplevas som lite tjatig. Min mormor hälsar och säger förlåt kan väl kanske med fördel också nämnas här. Måste fortfarande ta tag i och läsa Britt-Marie var här.

3. Denna punkten får jag nog tyvärr lämna tom. För nu tog det slut på min mentala lista. Ni fattar vad lite av den här typen av litteratur jag läser. Jag tycker liksom inte riktigt att deckare symboliserar ett verkligt Sverige - för den typen av bestialiska mord sker som tur väl inte för ofta i vårt avlånga land.

Som en avslutning på detta inlägg kan jag ju konstatera att de böcker som jag trots allt har nämnt så är det böcker jag har tyckt mycket om. Kanske borde jag försöka läsa något mer på ämnet. Tips mottages tacksamt!

16 kommentarer:

 1. Men jag tar med mig nummer ett som ett boktips, den ska jag läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tycker jag absolut att du ska göra. Jag tyckte väldigt mycket om den.

   Radera
 2. Jag blir också intresserad av nr 1. Tack för tips!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att du blir intresserad, men som sagt den var väldigt läsvärd.

   Radera
 3. "Chicklitt" gör att varningsklockorna går igång hos mig, i övrigt skulle den första kunna vara ngt att spana in! Jag håller med om att det var ett mycket knepigt tema!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle själv kanske inte benämna den chick-lit, eller i alla fall inte i vanlig konventionell mening. Det är helt enkelt en bok om en tjej i 20-års åldern som vill göra lite revolt mot samhället.

   Radera
 4. Jag tog också med En man som heter Ove!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den känns som given på en sådan här lista.

   Radera
 5. just nu när du säger att du gärna vill ha tips kommer jag på ett par titlar som jag inte kom ihåg när jag skrev min trio.
  Marie Hermanson, Skymningslandet och Den andra kvinnan av Therese Boman. Peter Barlach känner jag inte till. ska kolla upp honom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tacksam för tipsen. Peter Barlachs bok är en debut och det var absolut en trevlig sådan.

   Radera
 6. Ajajaj, o jag som tog med en deckare i min trio... Din duo har jag inte läst. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Dina deckare kanske är mer realistiska än mina. Jag läser definitivt svenska deckare men tycker kanske inte alla gånger de verkligen speglar hur Sverige ser ut.

   Radera
 7. Den första boken blev jag faktiskt nyfiken på! Så tack för tipset! Den andra tycker jag också passar bra in.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var en jättemysig bok som jag vilken dag som helst ska försöka få till en liten recension på.

   Radera