2015-06-02

Tisdagsutmaningen hos Kulturkollo

Ungdomsböcker!?! Är de verkligen bara för ungdomar är ämnet som debbateras hos Kulturkollo denna veckan. Jag och många med mig tycker verkligen inte det. Faktum är att jag förmodligen läser ungefär lika många böcker som är riktade till en yngre publik som jag läser böcker som är riktade till vuxna. Men det var inte det detta inlägget skulle handla om utan istället var tanken att jag skulle ta och svar på frågorna som ingår i tisdagsutmaningen.

1. Vilken bok skulle hamna överst på min lista av ungdomsböcker?
Jättesvårt! Det finns så många väldigt bra böcker som skulle platsa på den listan. Förmodligen måste jag nog säga Aritotle and Dante Discover the Secrets of the Universe eller Livet outgrundliga mysterier som den heter på svenska och den är skriven av Benjamin Alire Sáenz. En riktigt, riktigt bra bok helt enkelt.
Sen måste jag också nämna All the bright places av Jennifer Niven som jag läst i maj. Den är också sådär riktigt hjärtskärande bra och den rekommenderar jag alla som tycker om ungdomsböcker att läsa.

2. Vilken bok för unga tycker du att alla vuxna bör läsa? Varför?
Det får nog egentligen bli samma svar som på fråga ett. Livets outgrundliga mysterier handlar så mycket om hur det är att växa upp, att känna att man inte riktigt passar in, att hitta sig själv men också vikten av att ha ett starkt föräldranät runt sig. Det är rakt igenom en alldeles perfekt bok!

3. Vilken bok skriven för vuxna tycker du passar lika bra för ungdomar? Varför?
Det här var svårare. Men varför inte En man som heter Ove som berör hur vuxna fungerar och tänker och som faktiskt berör det här med utanförskap hos en vuxen. Det finns mycket att fundera och prata om i den boken och det är absolut en bok som passar ungdomar också.

Senare idag eller senare i veckan ska jag se om jag inte kan gå igenom den där listan som Kulturkollo har gjort över deras 100 bästa ungdomböcker för att se vilka jag har läst. Jag såg att det var ganska många svenska titlar där och det är tyvärr något jag är dålig på, alltså att läsa svenska ungdomsböcker.

4 kommentarer:

 1. Livets outgrundliga mysterier vill jag definitivt läsa! Tack för tipset om Niven också. Jag tror också att En man som heter Ove funkar för yngre läsare, vilket egentligen är konstigt, då den handlar om en så gammal person.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Niven är riktigt bra, men berör ett riktigt tungt ämne med psykiska sjukdomar och självmord bland ungdomar. Men så läsvärd den är.
   En man som heter Ove tror jag är universell, den funkar för alla just för att den med humor berör så tunga ämnen.

   Radera
 2. Jag funderade på på att ta med Ove på punkt 3, men jag är lite osäker på om jag hade uppskattat den när jag var yngre :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. När jag var yngre så läste jag Danielle Steel och Sidney Sheldon så för mig är det väldigt svårt att avgöra vad som hade uppskattats av ett yngre jag. Men samtidigt så tror jag faktiskt att Ove berör så pass tuffa ämnen på ett lättsamt sätt så den faktiskt passar en yngre generation också.

   Radera