2016-02-19

Bokbloggsjerka 19-22 februari

jerka11Jag hade en liten plan om att jag skulle skriva mitt svar på veckans bokbloggsjerka med Annika redan i morse, men när jag såg frågan så insåg jag att ett fem minuters svar inte duger. Lite längre tid får jag nog allt ge den här frågan.

Carola har skickat in följande fråga via mail: hur interagerar du med dina läsare, lockar till dig nya läsare och får de befintliga läsarna att fortsätta läsa bloggen. Hon vill även veta vad det är som driver dig till att blogga och hur mycket du tänker på dina läsare när du bloggar.

Ja, vad gör jag..? Först och främst försöker jag skriva så varierande inlägg som möjligt och jag kämpar med att försöka göra dem så personliga som möjligt för jag tror ju att läsarna av min blogg vill se mig. Ibland finner jag detta ganska så svårt, med tanke på att jag är en väldigt sluten person som har svårt att öppna mig och min personlighet för de flesta människor i min närhet. Bloggen blir också därför en väldigt skön plats eftersom jag inte behöver oroa mig så mycket för vad andra tycker och tänker om mig. Det är en svår balansgång det där. En sak för att interagera är ju givetvis kommentarerna. Jag tror att jag svarar på de allra flesta även om mina svar ibland kan kännas lite torftiga i mina egna ögon. Däremot är jag väldigt dålig på att kommentera hos andra och följa upp det jag har kommenterat.

Något som jag tror är ganska viktigt för att fånga nya läser och framför allt för att behålla de gamla trogna är att försöka ha ett varierat innehåll på bloggen. Jag försöker blanda med recensioner, inläggsserier och helt egenpåhittade inlägg. Mycket bilder tycker jag är viktigt också. Det är i alla fall något jag lockas av hos andra bloggar och så tycker jag om att visa alla fina bilder jag hittar lite varstans på nätet.

Rent kontrekt för att fånga läsare så pingar jag mina inlägg på Nyligen.se, jag länkar recensioner till Adlibris, Cdon och Bokus, jag är också med på lite olika bloggportaler runt om på nätet. Kan på rak arm inte riktigt säga vilka de olika portalerna är men det är några stycken och de flesta tror jag ni kan hitta längst ner i spalten till vänster.

Vad driver då mig till att blogga? Jag tror mycket beror på att jag tycker det är så skönt att få skriva och att faktiskt få någon som läser det jag skriver. Att det just är böcker jag väljer att skriva om är ju helt enkelt för att det är mitt stora intresse här i livet. Jag har också försökt mig på att skriva om andra saker i mitt liv men det är böckerna som håller skrivandet vid liv. Det är skönt att vara omgiven av det skrivna ordet på så många olika sätt. Sen är det ju givetvis alla de trevliga bokbloggare jag har fått äran att möta, framför allt via nätet men också en del IRL. Alla kommentarer, alla uppmuntrande ord från snälla människor, alla böcker jag får hem och får läsa, alla trevliga människor på förlag och de författare man på något sätt interagerar med. Det är så himla roligt och ger mig så mycket. Hade det inte varit roligt så hade jag inte hållit på.

Så det blev ett väldigt långt svar, och mest en massa babblande känner jag. Men ni får ta det som det blev. Jag har som vanligt jobbat för många timmar och sovit för lite den här veckan så det är himla skönt att det är fredag och nu helg...

28 kommentarer:

 1. Absolut inget babblande utan en väldigt bra sammanfattning av vad som är det fina med att bokblogga!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kändes mest som en massa babblande, att jag inte riktigt fick ut vad jag ville ha sagt. Skönt att det inte verkade så på er andra då.

   Radera
 2. Ja, jag håller med Johanna. Precis så där är det :)

  SvaraRadera
 3. Att låta sin egen personlighet lysa igenom tror jag är jätteviktigt! Och det tycker jag du lyckas väldigt bra med!

  SvaraRadera
 4. Så roligt att bokblogga, och alla andra snälla bokbloggare :) Känner igen det där med att träna sig att formulera vad jag faktiskt tycker, det känns ju lite skönare att göra det på bloggvis :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag har personligen alltid haft mycket lättare att uttrycka mig i skrift än i tal. Vet inte riktigt vad det beror på.

   Radera
 5. Böcker är ett roligt och tacksamt ämne att blogga om, fast jag skriver ju faktiskt om allt möjligt annat också ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja böcker är lätt. Det finns ju hur mycket som helt att skriva om böcker och det skrivna ordet och det hör liksom ihop på något sätt. Inte trodde man när man gick i skolan och var tvungen att skriva bokrecensioner att det var något man skulle sysselsätta sig frivilligt av när man blev vuxen.

   Radera
 6. Ja älskar man att läsa böcker så faller det sig väldigt naturligt att även skriva om dem.

  SvaraRadera
 7. Känner igen mig om torftiga svar på kommentarer. Blir så glad för dem, men tycker att mina svar ofta blir trista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det känns lite avigt ibland. "Kul att du tycker som jag..." "Håller med..." Blir ju ingen flytande tvåvägskommunikation direkt.

   Radera
 8. Har också försökt blogga om andra saker innan jag startade min bokblogg, men det höll aldrig i sig. Men nu är det verkligen som att ha hittat rätt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag började faktiskt med bokbloggen, tyckte det var så roligt och startade en massa andra bloggar samtidigt. Till exempel trodde jag att bloggen inför vårt bröllop skulle kunna leva i alla fall fram till bröllopet, men det blev inte så bra.

   Radera
 9. bra tankar som jag kan ta till mig och ha glädje av

  SvaraRadera
 10. Bra och genomtänkt inlägg. Jag känner igen mig i det där du säger om att kommentera och följa upp kommentarer. Det är något jag också måste bli bättre på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det där med att kommentera är ju så viktigt. Det går lite i vågor, men för det mesta är jag sämre än sämst på det. Hur svårt ska det vara liksom att skicka iväg några små ord i cyberrymden.

   Radera
 11. Många fina tankar kring bokbloggandet. Det där med Nyligen.se får jag kolla upp! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet inte alls hur mycket nyligen hjälper men jag har en lite känsla av att sedan jag började pinga mina inlägg där så har statistiken ökat något. Och det är ju kul.

   Radera
 12. Det är en svår balansgång med det personliga. Jag hade en personlig blogg förut, det blev för jobbigt när livet kraschade. Då var det enklare att skriva om böcker, då kan man ändå skriva utan att skriva för mycket om sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag känner själv att jag vill inte lämna ut mig själv fullständigt, men ändå trevligt att folk lär känna en del av en. Svårt...

   Radera
 13. Jag har inte hört talas om Nyligen.se men ska kolla upp den sidan. Jag har även en privat blogg som blir väldigt mycket dagbok men inte allt för personlig. Men för stunden har jag bara lämnat ut nuvarande adressen till två stycken personer. Det blev för mycket envägskommunikation annars. Alla visste vad vi gjorde men jag visste inget om de andra. Dessutom avskyr jag att ringa upp och prata. Och mamma mfl tyckte inte att hon heller behövde ringa eftersom hon ändå kunde läsa på bloggen.
  Med bokbloggen är det något helt annat. Där är ju grejen att hitta liksinnade och kommunicera via inlägg på olika sätt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nyligen tycker jag absolut att du ska kolla upp.
   Det är verkligen svårt det där med hur mycket bloggandet ska visa en person. För mig handlar det inte alls om anonymitet men jag vill ändå på något sätt hålla kvar i mina tankar och känslor.

   Radera
 14. Du har liknande tankar som jag om bloggandet. jag tror också på att hålla en (lagom) personlig nivå eftersom jag av erfarenhet vet att många vill få en bild av vem bloggaren är, bakom all text och bilder. Sådan är jag också. Bara recensioner i inlägg efter inlägg är inte särskilt kul. En blandning ger variation. När det gäller just recensioner uppskattar jag när recensenten lagt ned litet tid på en egen analys, det behöver inte vara mer än ett par meningar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med dig om det där med den egna analysen i en recension. Jag är liksom inte jätteintresserad av handlingen, för den kan jag läsa om på baksidan av boken i de flesta fall. Men jag vill veta vad du tyckte om boken och gärna lite varför du tyckte som du gjorde. Behöver som du skriver inte vara en hel uppsats, men gärna ett par meningar i alla fall.

   Radera