2016-02-03

Utvärdering av köpstoppet och fortsatt sådant


I mitten av oktober satte jag ett köpstopp på mig själv, både för att spara pengar och för att få lite mera plats i bokhyllorna. Köpstoppet skulle gälla fram tills att vi gav oss av på bröllopsresan och där har vi ju varit nu så då är det hög tid att utvärdera hur det har gått.

Det har gått över förväntan bra tycker jag. Under de tre månader köpstoppet gällde har jag inte köpt en endaste bok. Där finns ett lite undantag, men det är ett undantag som jag inte kommer att räkna. Det är nämligen så att jag har en stående prenumeration hos Novellix så det kom fyra noveller någon gång under den här tiden. Dessa hade jag liksom lite glömt bort när jag skrev mitt mål och jag känner inte att det stör mig massor.
Inte heller dök det upp massor av recensionsexemplar förrän nu i slutet av januari så de nya böcker som har kommit hem till mig har helt klart minskat ganska så drastiskt. Visst jag har fått någon bok i present, men det är ju bara plus.
Jag satte också upp lite grann som mål att jag ville läsa någonstans mellan 50-30 böcker innan jag fick köpa något nytt. De blev ca 30 för jag kommer ärligt talat inte riktigt ihåg vilket datum jag köpte den där enda boken i USA.
Den enda som möjligtvis skulle kunna vara ett problem i sammanhanget är att av dessa 30 böcker är 8 böcker e-böcker, 5 böcker jag har lånat och 3 ljudböcker. Någon bok är också en omläsning. Så antalet olästa böcker i hyllan har bara minskat med 11 böcker och det var kanske inte fullt så bra som jag hade önskat mig. Men, men jag har i alla fall inte köpt på mig en massa nya böcker.

Jag kommer att fortsätta det här köpstoppet. Jag har fortfarande alldeles för många olästa böcker och efter januari månads recensionsexemplarsbomb så har de ju inte direkt minskat. Så nu kör vi fram till sommaren (alltså typ fram till midsommar). Visst det kommer en bokrea nu i slutet av februari och det kanske är otroligt dumt att ha ett köpstopp just då och kanske får jag tänka ut lite specialregler för just det tillfället. Men ärligt talat så finns det inga böcker som lockar och pockar massor på att bli köpta just nu så det borde gå. Detta trots presentkortet från Akademibokhandeln som ligger och bränner i plånboken.

Och antalet lästa böcker under den här tiden borde väl kunna få vara 30-50 böcker den här gången också. Känns lagom och realtistiskt.

2 kommentarer:

  1. Grattis! Jag har också haft lite av ett köpstopp men inte lika välorganiserat som du och det kommer också att fortsätta. Under bokrean har jag bestämt att jag får köpa böcker, men absolut inte slentrianköpa utan försöka hålla mig till böcker som jag verkligen vill ha eller behöver för att fortsätta en serie el liknande. Lycka till med ditt fortsatta köpstopp!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tackar, tackar. Det är faktiskt ganska skönt att inte köpa en massa böcker. Många gånger blir köpen inte direkt genomtänkta och det hittar hem en massa konstiga böcker till en som man inte hade en aning om att man verkligen ville ha. Sen finns det ju visst några undantag, precis som du säger med böcker i serier som man gärna vill fortsätta på. Dessa kanske jag eventuellt, mot förmodan och godkänner som inköp vid bokrean.

      Radera