2016-02-12

Bokbloggsjerka 12-15 februari

jerka11Äntligen fredag. Denna veckan har jag jobbat på tok för många timmar med på tok för lite personal känns det som. Det är i alla fall helg snart så det är ju skönt.
Men först till veckans bokbloggsjerka med Annika.

Lottens bokblogg skulle vilja veta hur du tror att man kan inspirera barnens läsande. Har du några goda exempel?

Jag tror mig veta att det som allra mest inspirerar barn till läsande är helt enkelt att läsa för dem och att se att det finns personer runt omkring som läser.
Ärligt talat så finns det ytterst få förstkladdare som inte vill börja skolan. Deras högsta önskan många gånger just med skolstarten är att få läxor och att lära sig läsa. Sen tappar vi dem någon gång längs vägen. Men vi ska läsa för dem, det är vår skyldighet. Och när vi har läst för dem så tycker jag att vi ska läsa lite till. Däremot är valet av bok hur viktigt som helst. Det är A och O att boken passar dem, och känner man att de kanske inte är helt rätt så byt för bövlen bok med en gång. Böcker ska var roliga, spännande, lärorika, lite hemska.... vad som helst som passar ditt/dina barn som du läser för.
En annan sak som jag tror är ganska så viktig är att visa barnen att en bok är viktig, att den är värdefull. Tyvärr på min förskola har böcker en tendens att kastas hej vilt och det är inte en gång man hittar dem på golvet. Okej om de ligger på golvet för att ett barn ligger där och bläddrar och läser. Men inte annars. En bok behöver visas lika mycket respekt som en i-pad eller liknande.För i den finns vårt lärande/utforskande/trygghet/gemenskap...
Önskar jag hade mer tid till mitt förfogande just för jag har många tankar och idéer på ämnet.

31 kommentarer:

 1. Jag vet att mina föräldrar läste för mig när jag var liten, innan jag kunde läsa själv (har alltid varit kan-själv-typen) :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, fast även när barnen har lärt sig läsa så har de inte bemästrat konsten att läsa svårare böcker där handlingen är spännande. Sen är det ju en himla mysig stund att läsa tillsammans.

   Radera
 2. Det där med respekt var en intressant punkt, den har jag inte alls tänkt på själv!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det är viktigt. Kan man slita och slänga med en bok hur som helst förstår man inte värdet i den tycker jag. För böcker är viktiga...

   Radera
 3. Högläsning är toppen! Definitivt dagens höjdpunkt. ☺

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja alla gånger. Dessutom är det ju inte bara en vinning i att det ökar läslusten utan vi lär oss ju ett socialt samspel också och får njuta och umgås tillsammans. Vinningarna är många.

   Radera
 4. Svar
  1. Tack! Det här är något jag brinner för och är väldigt intresserad av själv.

   Radera
 5. Det är absolut viktigt att de får läsa "rätt" böcker, det vill säga sådana som passar dem. Men i en tid när en skola blir anmäld för att man visar en Alfonsfilm så är det inte så lätt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej och den biten med Alfons skulle jag kunna sätta mig och skriva meterlånga inlägg om dess löjlighet. För enligt mig finns det knappt böcker som bättre beskriver barn och deras upplevelser/känslor. Men det tar vi inte här. Rätt böcker är i alla fall av största betydelse.

   Radera
 6. Tyvärr tror jag det ofta är skolan som får barn att tappa lusten, att man blir tvungen att läsa böcker som man inte är det minsta intresserad av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig fullständig. I skolan blir mycket tvång istället för att man tar vara på barns inbyggda längtan efter att lära och förstå. Nu sticker jag kanske ut hakan lite men enligt min mening har skolan mycket att lära av förskolans sett att se på barns lärande.

   Radera
 7. Viktigt att visa att böckerna är något viktigt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är det. Hur ska barn annars förstå att i dem finns det allt man vill lära eller veta.

   Radera
 8. Viktigt att visa att böckerna är något viktigt!

  SvaraRadera
 9. Håller med! Det är viktigt att visa hur magiska böcker kan vara och göra böcker lättillgängliga :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja. Böcker ska alltid vara tillgängliga Sen är det viktigt att inte underskatta läsaren/lyssnaren.

   Radera
 10. Fina tankar om det här ämnet! Jag tänker också på det, vad som hände sedan och varför de tappar glöden och fascinationen att läsa läxor, eller annat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det är väldigt konstigt att skolan som institution kan ta död på glöden. Det måste verkligen hända något.

   Radera
 11. Jag är i förskoleklass nu och det är verkligen olika hur långt barnen hunnit. En del är inte intresserad av bokstäver och då tycker jag man ska låta dem leka färdigt. De d'r med balans kan vara svårt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att hitta en balans är alltid svårt men jag hävdar ändå att barn alltid är intresserade av att lära sig saker, om det ändå kanske inte just är läsande. Jag har precis lämnat förskoleklass och ettan bakom mig och är tillbaka i förskolan igen så jag har definitivt sett barnen i skolan också. Och visst måste de få leka, inte tu tal om saken men allt barns lärande borde få ske genom leken. Då lär de sig bäst.

   Radera
 12. högläsning är så trevligt. även i vuxen ålder. jag älskade att läsa högt för barnen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det så. Högläsningen ger bara vinster så länge man har valt rätt bok för rätt kategori människa man läser för. Jag ser också högläsning som ett sätt för barnen att få koppla av någon stund under dagen då de hela tiden utsätts för en mängd intryck.

   Radera
 13. Håller helt med om att man ska lära barnen att vara rädd om böckerna!

  SvaraRadera
 14. Ja! Respekt till boken, somliga dagar är det likadant på biblioteket. Främst när en förälder varit med ett barn på bubblans barnavdelning. Så respektlöst. Håller med om att välja bort om det inte känns rätt, därför förespråkar jag att ha stora bokhögar hemma, välja och vraka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stora bokhögar är bra. Det ska framför allt alltid finnas böcker tillgängliga. Och blanda upp med lite faktaböcker tycker jag för barn är otroligt vetgiriga.

   Radera
 15. Bra tankar, jag håller med dig.

  SvaraRadera
 16. Det är hur mysigt som helst med högläsning och därmed också att stanna upp och diskutera runt handlingen. Låta barnen ställa frågor under berättelsens gång. Viktigt också att man väljer sådant som barnet gillar inte bara sådant som man själv tycker om.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja det sista har du verkligen rätt i, även om det absolut bästa ju givetvis är om du hittar något som båda gillar. Det är en konst det där med högläsning.

   Radera