2016-02-21

En smakebit på søndag: Northanger Abbey


Smakbitdax! För tillfället håller jag på med två böcker för jag kunde inte riktigt bestämma mig för vad jag skulle läsa i går kväll. Men nu tror jag att jag har bestämt mig för Northanger Abbey av Jane Austen. Känns som jag är inne i en period då jag verkligen vill läsa klassiker då det gäller väl att ta vara på den biten.

Smakbiten kommer från sida 33 och jag tycker just dessa meningar visar så bra på Austen kritik mot samhällets normer av kvinnan.

De dansade igen, och när kvällen var över skildes de åt med en - åtminstone från den unga damens sida - stark förhoppning om att få fortsätta bekantskapen. Om hon sedan, medans hon drack sin kvällsdryck på varmt vin och vatten och gjorde sig i ordning att gå till sängs, tänkte tillräckligt mycket på honom för att drömma om honom när hon väl låt i sin säng, kan här inte fastställas, men jag hoppas att det i så fall bara var när hon slumrade till eller dåsade lätt framemot morgonkvisten, för det är, som en berömd författare har sagt, mycket olämpligt att en ung dam blir förälskad innan den unge mannen har förklarat henne sin kärlek, och därmed bör det också vara totalt olämpligt för en ung dam att drömma om en ung man innan den unge mannen först har erkänt att han har drömt om henne.

Fler smakbitar hittar ni som vanligt hos Mari på Flukten fra virkeligheten.

30 kommentarer:

 1. En Jane Austen jag inte kände till, verkar intressant. Tack för smakbiten. :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är första gången med just denna Austen för mig och den där satiren märks väldigt tydligt i denna tycker jag. Jag gillar så långt jag har läst.

   Radera
 2. Jag har läst väldigt lite Jane Austen. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan väl inte säga att jag har läst massor heller. Men jag har gillat det jag läst (möjligtvis med undantag av Emma som är seg) så jag läser någon lite då och då.

   Radera
 3. Tack för smakbiten. Den texten låter som det spel som för vissa pågår än i dag, att inte visa sig för intresserad, att vänta två dagar innan man ringer för att inte verka mer intresserad än den andre och så vidare. Så mycket enklare det vore om man bara följde sina känslor :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, visst är det så. Det är konstigt att det ska vara så "farligt" att visa vad man tycker, tänker. Det är ju inte så att någon skulle bli ledsen av att höra att man är omtyckt.

   Radera
 4. Jösses ja, många etikettsregler att hålla ordning på. Till och med när man sover :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är inte klokt. Lite lättare har det väl kanske blivit idag.

   Radera
 5. Den vill jag läsa någon gång. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror den kan bli bra. Den känns lovande så här långt i alla fall.

   Radera
 6. Av någon anledning har Jane Austen aldrig riktigt tilltalat mig. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det började egentligen med att jag älskade filmerna, men var inte helt övertygad om böckerna till en början. Men eftersom jag älskar det mesta som har med engelsk historia och dess sociala kultur så gav jag mig inte och nu är jag väldigt förtjust i böckerna också. Men än tycker jag Brontë är bättre.

   Radera
 7. Jag har läst både Emma och Stolthet och fördom av Austen, men denna har jag inte läst. Har som mål att läsa alla hennes böcker någon gång :) Tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det målet har jag också och när denna är läst så har jag Mansfield park kvar och jag tror inte att jag har läst Förnuft och känsla. Lite osäker på den punkten eftersom jag har sett filmen så många gånger och kan historien.

   Radera
 8. Har inte läst något av Austen men skulle gärna vilja göra det någon gång. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tycker jag du ska försöka göra för det är inte för inte hon är ihågkommen i över 200 år.

   Radera
 9. ja, det var ju ännu mer komplicerat på den tiden! tack för smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Åh då är det ändå inte helt lätt idag. :) Trevlig söndag

   Radera
 10. Härlig smakbit!

  Jag tycker mycket om Austen, lyssnade nyss på Persuasion (Övertalning) som ljudbok.

  Northanger Abbey har jag precis köpt, tror bestämt det är samma upplaga - i pocket. Som en födelsedagspresent till mig själv, i onsdags då jag fyllde år.

  Nu blir jag sugen på att läsa boken!

  Jag tänkte vara med i Kulturkollos diskussion om romanen som börjar 1 mars.
  Ska du kanske också vara med?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Övertalning är nog min favorit av Austen och jag hoppas mycket på Northanger Abbey. Jag såg att Kulturkollo hade någon diskussion, men jag har inte riktigt bestämt mig för om jag ska vara med och diskutera. Läser boken nu så får vi se vad det blir av det. Och grattis i efterskott.

   Radera
 11. Lustigt nog så läste jag just där i boken för bara någon dag sedan. Kulturkollos bokcirkelbok för övrigt. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan ju vara några stycken som läser den just för att Kulturkollo ska hålla i den där bokcirkeln. Själv har jag inte bestämt mig för om jag ska vara med och läser boken för att jag fick hem den som recensionsexemplar. Men jag har länge velat läsa den.

   Radera
 12. Tack för smakbiten. Visst är det här också den boken som Kulturkollo bokcirklar om?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo det är den som Kulturkollo ska cirkla om men jag vet inte riktigt om jag ska vara med än.

   Radera
 13. Tack för smakebiten, kvällsdryck med vin, det låter något det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, väldigt hälsosamt måste jag säga :)

   Radera
 14. Jeg elsker bøkene til Austen, og hennes til tider humoristiske skildringer av menneskene og tiden hun levde i. Takk for smakebiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är verkligen det som gör Austen till en så fantastisk tidlös författare, den där sammhällssatiren. I just Northanger Abbey tycker jag den är än tydligare än i andra böcker jag har läst.

   Radera
 15. Jeg har lest noen bøker av Jane Austen men ikke Northanger Abbey. Bøkene hennes er fantastisk fine og jeg kommer til å lese flere av dem, det må bare passe med den typen bøker :-) Ha en fin uke!

  SvaraRadera
 16. Den här var väldigt bra också kan jag lova. Det fanns verkligen en skärpa i allt hon skrev i den här boken.

  SvaraRadera