2016-02-05

Askfödd av Sabaa TahirLaia är nu helt ensam i världen. Under ett anfall mot hennes hem dödades hennes mormor och morfar och hennes bror blev fängslad och bortförd. Själv lyckades hon fly men det dåliga samvetet gnager på henne; varför stannade hon inte och hjälpte brodern. Det enda hon kan tänka på att göra nu är att uppsöka motståndsrörselsen.
Elias tränas till att bli precis det som Laia avskyr - en silvermask. Han är precis i slutskedet av utbildningen men han har absolut inga planer på att verkligen vara en silvermask, detta trots att han är den bäst i sin årskurs. Det han istället vill är att vara fri. 
Men så möts Laia och Elias. Två människor i totalt olika samhällsklasser, men som båda egentligen vill samma sak.

27684407

Det här är en så fantastiskt bra bok och den knyter fast mig i historien nästan med en gång. Nästan lite beroendeframkallande faktiskt. Den är komplex och väl genomtänkt. Jag kan se en tydlig struktur i hur hon har valt att bygga upp sin värld. Jag som är historienörd uppskattar ju också den där liknelsen till en romersk kultur som är ganska tydlig i boken. Intresset för krigsmakter är stort (makabert, jag vet) och det lyfter boken ytterligare lite. Sen är jag inte alls förtjust i den där krigsskolan som Elias går på. Alltså ickeförtjust i den på ett sätt som det är meningen att man inte alls ska sympatisera med den. Elias mamma till exempel är verkligen en karaktär att avsky - och jag tycker det är väldigt bra att "the bad guy" i den här boken faktiskt är en kvinna. Det är ju tyvärr inte så ofta som man stöter på det.
Sen blir jag ju alltid lite extra glad för böcker där allt inte är svart eller vitt. Här har vi till exempel Elias som tränas till att bli en grym mördare/soldat, men som egentligen inte alls är en elak typ. Allt styrs av makter som man inte kan ifrågasätta. Är man mindre fri för att man tillhör de privilegierade klasserna. Motståndsrörelsen är ett annat exempel i boken. Vad gör de motstånd mot egentligen och gör det saker bättre eller sämre.
Så som sagt, en riktigt bra bok som jag verkligen vill läsa mer av. Men jag kommer att få vänta. Andra delen verkar släppa någon gång i Augusti i år. På engelska, om informationen inte ändras. Och det känns just nu som väldigt länge.

3 anledningar till varför Askfödd är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Jag är ju vanliga fall vansinnigt förtjust i fantasy med magi som en stor faktor. Och visst förekommer det väl lite magi i den här boken också, men den är av så underordnad betydelse så den knappt märks, utan har bara vävts in som ett i stort sätt självklart element. Istället är den en politisk fantasy. Maktpostitionerna är de viktiga och det är så snyggt gjort och blir så bra.

2. Jag gillar att allt är gjort med diskretion. Hittar inget bättre ord att beskriva det hela. Magin är ju en sak, en annan är kärlekshistorien. Den är jätteviktig för handlingen. Ändå tar den inte så stor plats. Först och främst är det utifrån personliga mål karaktärerna handlar och i ett kärlekssyfte i andra hand.

3. Nöjer mig med att skriva att boken är välskriven. En sådan enkel grej gör den så väl värd att läsa.

Askfödd får 4+/5 i betyg av mig.

Tack B Wahlström för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar