2016-02-09

Veckans utmaning: Dina hjältar och hjältinnor


Nu var det ett tag sedan jag deltog i en tisdagsutmaning hos Kulturkollo och ärligt talat var jag lite osäker på om jag skulle delta den här veckan. Jag har alltid varit lite av anti-hjälte. Det blev fel, men jag har alltid tyckt att "hjältedyrkan" och att höja vissa människor till skyarna är lite skevt. Jag tycker att det finns så fantastiskt många människor som gör ett helt fantastisk insats och på något sätt påverkar någon utan att för den sakens skull bli kallad en hjälte. I nästa andetag blir någon kallad för hjälte för att någon har varit ute i något krig (väldigt typiskt amerikanskt) och i mina ögon är det inget hjätemodigt med att kriga. Nej det där med hjältar är inte riktigt min grej - så till vida att det inte rör sig om superhjältar då. De gillar jag.

Men med allt de sagt i den korta inledningen så ska jag försöka svara på veckans frågor.

1. Berätta om en hjälte eller hjältinna du ser upp till.
Räknas Batman. Han är i alla fall min absoluta favorit bland superhjältarna. Om han nu inte gills så får jag väl ta Astrid Lindgren. Denna underbar människa som verkligen visste vad det handlade om att vara barn och som vågade möta barnen på deras nivå. Det är okej att vara busig, det är okej att vara självständig, de är okej att prata om döden, det är okej att helt enkelt bara vara barn. Men hon hade också mycket att lära oss vuxna och hennes texter är fortfarande viktiga för oss alla.

2. Vilken var din första hjälte eller hjältinna? Kan det ha varit Bamse? Eller din mormor? Eller ridläraren? Stålmannen? Eller fröken i första klass???? Berätta!
Detta har jag väldigt svårt att svara på. Jag har ärligt talat inte en aning. Förmodligen var det mamma och pappa som alltid är och har varit och kommer att vara en stor trygghet i mitt liv. Jag är så där vansinnigt bortskämd med en väldigt trygg uppväxt. Nöjer mig med det svaret för jag kan helt enkelt inte komma på någon annan.

8 kommentarer:

 1. Astrid Lindgren - min superhjälte också. När jag var liten ville jag bli Astrid Lindgren när jag blev stor, som yrke liksom.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade varit det absolut bästa yrket tror jag.

   Radera
 2. Batman måste väl räknas. Alltså vem vill inte ha alla de leksakerna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Han är bara så jäkla cool tycker jag. Och en batmobil hade absolut inte gjort något....

   Radera
 3. Hej Anna och allihop. Min hjälte är min åttaårige son, han är helt fenomenal - gott självförtroende, vågar säga ifrån när någon blir illa behandlad, hjälpsam, påhittig och lösningsinriktad och att han helt enkelt vågar vara sig själv. Min första hjälte är helt klart Pippi Långstrump, så det blir väl Astrid Lindgren rent indirekt :)

  SvaraRadera
 4. Batman, eller Läderlappen som han hette när jag var liten, måste ju så klart räknas :) Fräcka leksaker har han i alla fall.

  SvaraRadera
 5. Ahmen, BATMAN! When in doubt, välj Batman! Han är väl en hjälte om någon? Vilket i och för sig Astrid definitivt verkligen är också.=)

  SvaraRadera
 6. Jag läste fel först där du skrev Batman. Jag tyckte det stod Båtsman! :)

  SvaraRadera