2014-07-17

Mamma, pappa, barn av Carin GerhardsenEn 16 år gammal flicka mördas på Finlandsfärjan. Samtidigt är en annan flicka lämnad hemma helt själv. Hon är 3 år gammal. En 5 månader gammal pojke hittas i ett buskage - halv ihjälfrysen. Hammarbypoliserna får helt klart lite att bita i. Denna boken plockades ut min skämshög inför läs-a-loten och jag blir lite irriterad på mig själv för att jag inte har plockat upp denna tidigare med tanke på hur bra den är. Det här är helt enkelt en riktigt bra svensk deckare skriven av Carin Gerhardsen. Den är spännande, intressant, krypande otäck och riktigt, riktigt bra. Jag vet inte riktigt vad det är som gör Gerhardsen till en så fantastisk författare men nu har jag helt klart älskat båda de böcker jag har läst av henne om poliserna på Hammarby polisstation.
Nu lovar jag mig själv dyrt och heligt att det inte ska gå 5 år tills jag läser nästa del...

3 anledningar till varför Mamma, pappa, barn är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Gerhardens förmåga att skriva så att man hela tiden tror att man vet hur det hänger ihop, men samtidigt så är man otroligt osäker. Det är helt klart spännande hela vägen fram till slutet och det är i alla fall något jag uppskattar mycket.

2. Handlingen helt klart. Den är väl genomtänkt och har ett driv i sig som gör att sidorna flyger fram på ett alldeles utmärkt trevligt sätt. Har jag någon gång tidigare nämnt ordet spännande. Om inte så gör jag det i alla fall nu, handlingen är otroligt spännande.

3. Det här kanske låter konstigt men i och med att boken är så välskriven så tycker jag om det otäcka. Jag är ju inte mycket för otäckheter i vanliga fall och det här är ju inte skräck på något sätt men där finns alltid något otäckt undanglidande som förhöjer läsupplevelsen. Det kan ju ha att göra med att barn är iblandade och då kryper det alltid lite extra i huden på mig. Jag vet att även första boken, Pepparkakshuset hade detta och det var det som gjorde även den så bra. Boken spelar på människans psyke på något sätt.

Mamma, pappa, barn får 4+/5 i betyg av mig

Andra böcker i serien är Pepparkakshuset, Vyssan lull, Helgonet, Gideons ring, Hennes iskalla ögon, Tjockare än vatten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar