2014-07-13

The Fault in Our Stars av John GreenHazel har cancer i lungorna. Har haft i många år och kommer aldrig bli frisk från det. Henne mamma tvingar henne en dag på att få på ett möte med andra barn som har cancer. Där träffar hon Augustus som är friskförklarad. Från den dagen är ingenting sig riktigt likt.Jag vill gilla det här, alla verkar gilla det här och min första tanke efter att jag har läst boken är wow. Jag är otroligt berörd av historien och gråter i slutet floder. Men det är mitt första intryck. Sen börjar jag få lite distans till historien och sakta men säkert börjar mina tvivel flyta in i mitt medvetande. Jag får faktiskt aldrig något flyt i mitt läsande, jag tycker språket är väldigt högtravande och många gånger extremt konstig. Det finns till och med stycken jag skummar när det kommer till Hazels utsvävande om hennes favoritbok. Och så är det karaktärerna, jag tycker inte de känns som 16 och 17 år. Så som de pratar med varandra pratar inte jag med någon och jag är 30. En 16-åring har inte ett sådant språk.
Kärleken mellan Augustus och Hazel däremot kan jag köpa även om jag kanske inte fullt ut köper dem som karaktärer. Visst det är gulligt och himlastormande och jag kan köpa det. Det är liksom inte första gången jag läser om kärlek vid första ögonkastet och faller för det. Och visst jag lider med dem.
Men så är vi tillbaka vid den där biten med att boken berör. För trots att jag hittar en hel del som jag kanske inte gillar så blev jag berörd och det är alltid skickligt av en författare att lyckas med.
Mina tankar om boken kan sammanfattas som väldigt förvirrande. Där finns bra saker och där finns saker som är mindre bra.

3 anledningar till varför The Fault in Our Stars är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Vill du gråta, vill du bli berörd, vill du känna och faktiskt lämna ut en del av dig själv så är det här defintivt en bok för dig. Och kanske är det bara jag som analyserar lite för mycket. Ibland kanske man bara ska känna. Då är den här boken precis rätt.

2. Kärleken är ju verkligen ett plus i den här boken. Jag vill så himla gärna tro på kärlek vid första ögonkastet. Det är så romantiskt och under vissa stunder i boken är det romantiskt på riktigt, till exempel när Augustus och Hazel sitter på restaurangen.

3. Amsterdam! Jag har nog aldrig varit med om en bättre beskrivning av Amsterdam som så väldigt mycket har fått mig till att vilja åka dit. Staden beskrivs på ett alldeles fantastiskt sätt. Nu ska jag bara övertala maken att vi behöver åka dit.

The Fault in Our Stars får 3/5 i betyg av mig.

Andra böcker av författaren är bland annat Looking for Alaska, Papertowns, An Abundance for Kathrines

4 kommentarer:

 1. Jag tyckte jättemycket om den, men vissa bitar är inte realistiska. Jag gillade också beskrivningen av Amsterdam, men det kändes faktiskt väldigt långsökt att resan blev av så "enkelt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja visst är det långsökt med Amsterdam. Jag tycker berättelsen är för tillkrånglad. Den hade varit så mycket bättre om den varit mera rakt på sak och med ett "normalt" språk.

   Radera
 2. Jag hör till de som tycker att denna var helt fantastisk. Förstår vad du menar med språket men som någon som sedan jag varit i 14-15-års åldern fått varningar för ålderdomligt språk så köper jag ändå att de kan ha detta språk, det hänger ihop med att det största sociala livet är genom böcker istället för jämnåriga.

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att var perfekt, in i minsta detalj. Kan ni skriva lika bra? Nej. Trodde inte det.

  SvaraRadera