2014-07-25

The Kingdom Under the Sea av Joan Aiken & Jan PienkowskiThe Kingdom Under the Sea är en sagosamling. En samling med europeiska folksagor. Som läsare får jag följa med ner under havet, till spännande slott, till magiska berg och skogar. Jag får möta prinsar & prinsessor, häxor, fårahedar och gudomliga väsen. Det är ont och gott, stort och smått i en skön blandning. Dock finns det inte en enda Askungen, Snövit, Rödluvan eller Hans & Greta med. Det här är lite mindre kända sagor, men uppbyggnaden av dem är detsamma i stort sätt.


Denna boken vann jag av Elen på Bokpotaten i hennes adventskalender och anledningen till att jag valde denna boken är helt klart bilderna. För den här boken innehåller några helt fantastiska bilder som jag kan titta på hur länge som helst. Det är vackra silhuetter med bara vissa inslag av färg ibland för att förhöja känslan. Det är så vackert och jag kan titta så länge på bilderna.
Sagorna är däremot väldigt varierande. En del är bra, en del är till och med riktigt trevliga som till exempel The Pear tree, The Suns cousin eller The King Who Declared War on the Animals. Det finns också de som är extremt konstiga och som jag inte har något utbyte av alls, till exempel The Reed Girl eller Baba Yaga's Daughter.
Boken passar nog inte riktigt alla men om du som jag gillar sagor så tycker jag definitivt att du ska plocka upp den.

3 anledningar till varför The Kingom Under the Sea är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Bilderna helt klart. Oavsett om du är intresserad av boken i övrigt kan det helt kart vara värt att slänga ett öga på bilderna.

2. Här är en bok med otroligt mycket symbolik och spännande frågeställningar att filosofera kring. Klassiskt för en saga är ju symboliken med 3. Det finns 3 getter i sagan, Askungen var på balen 3 kvällar, Den elaka drottningen försökte förgifta Snövit 3 gånger. Trean finns helt klart i den här boken också och det är mycket spännande att fundera kring detta. Ja, jag vet - nörd...

3. Ont och gott finns det mycket av här. Läs och lär och njut!

Boken får 3+/5 i betyg av mig. Det var tyvärr en och annan knasig historia som drog ner betyget en hel del.2 kommentarer:

  1. Fattar inte varför jag inte tagit mig an denna än, sagor och bilder borde ju bli finfint. Hoppas att jag inte hakar upp mig på de konstiga sagorna. Var det många du hade hört förr? Har förstått det som att det främst är östeuropeiska sagor och sådana har vi väl inte direkt matats med här i Sverige.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade faktiskt inte hört någon av sagorna innan. Visst har man hört varianter men ingen som jag lände igen. Boken är definitivt värd sin tid.

      Radera