2014-07-21

Tematrio: Vänskap

Varför är det redan måndag igen. Tiden får gärna gå lite långsammare så att semester varar lite längre. Men i alla fall. Det är dags för Tematrio hos Lyran igen och denna veckan är det vänskap som står på tapeten.

Berätta om tre böcker som handlar om vänskap

1. En av de bästa böcker jag läst i år och på väldigt, väldigt länge och som jag har nämnt en hel del på bloggen tidigare är Barfotadrottningen av Ildefonso Falcones. Det är mycket mer än vänskap men den är en central del i berättelsen.

2. En annan fantastisk bok om vänskap som jag läst nu på senare tid är Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe av Benjamin Alire Sáenz. Att först inte ha några vänner och sen hitta den där speciella vännen som man kan dela allt med. Underbar bok.

3. Att vara vänner betyder att man ställer upp för varandra och  kan se varandras egenheter. Detta tycker jag porträtteras på ett väldigt fint sätt i Boktjuven av Markus Zusak. Jag hade gärna haft en vän som Rudy.

Faktum är att alla dessa böcker har jag läst nu i sommar och det har varit riktiga höjdare alla tre. Älskar dem och uppmanar till läsning.

14 kommentarer:

 1. ja varför tänkte jag inte på Boktjuven. Läste ju den alldeles nyss. Den passar ju utmärkt.

  SvaraRadera
 2. Håller med dig om Barfotadrottningen, den var fruktansvärt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt underbar bok som definitivt gav mersmak. Vill läsa mer av författaren.

   Radera
 3. Har bara läst Boktjuven, men Barfotadrottningen står som jag kanske nämnde i samband med din recension i bokhyllan :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad kul att ha inspirerat. Hoppas du gillar den.

   Radera
 4. Just ja, vänskapen i Boktjuven var ju väldigt fin. Att jag inte kom ihåg det får jag skylla på att det börjar bli ett bra tag sedan jag läste boken ;)

  Aristotle and Dante Discover the Secrets of the Universe är en bok jag är väldigt nyfiken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker definitivt du ska försöka plocka upp Aristotle and Dante. En väldigt fin bok om vänskap och att växa upp från en pojke till en ung man.

   Radera
 5. Har bara läst Boktjuven av dina, men hade ganska svårt för den. Men visst, vänskapsskildringen var det inget fel på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker nästan att det är vänskapskildringarna som gör boken så fantastiskt bra.

   Radera
 6. Att jag inte lyckats läsa Boktjuven ännu är ett mysterium. Har burit med mig den fram och tillbaks på kortare resor i säkert ett år nu, men det blir aldrig av. Jättedumt för jag är övertygad om att jag kommer att älska den!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite samma sak för mig, hade till och med påbörjat den en gång. Men nu bestämde jag mig för att det verkligen var dags.

   Radera
 7. Jag vill verkligen läsa Aristotle and Dante... Den verkar helt ljuvlig. :)

  SvaraRadera
 8. Boktjuven ligger i min att-läsa-hög och väntar....

  SvaraRadera