2016-09-02

Bokbloggsjerka 2-5 september

jerka11Fredag morgon och snart är det äntligen helg. Det känns verkligen som om jag behöver helg idag för jag känner att jag håller på att bli sjuk, vilket jag varken har tid eller lust till. Men jag har i alla fall ingenting inbokad den här helgen.
Men nu var det fredag och det var tanken att det här inlägget skulle handla om en jerka.

Har du sett en film som kanske till och med var bättre än boken (eller lika bra), eller har du läst en bok som du tycker ska bli film?

Det där med böcker till filmer är svåra saker. Oftast blir det tyvärr bara platt fall för filmen och tyvärr drar det också ner lite av upplevelsen man haft kring boken. Däremot finns det faktiskt tillfällen då filmen är bättre än boken och här kommer några exempel.

 • Sagan om ringen triologin av Tolkien vs Jackson - Tyvärr mästerverken till böcker, ni är fantastiskt bra men ibland går det lite väl långsamt och blir därför lite tungläst. Filmerna däremot är helt fantastiska, från miljöer, till karaktärer, till tempo, till humorn. Däremot har filmatiseringarna av The Hobbit inte lyckats fullt lika bra.
 • Hungerspelstriologin av Collins vs Ross/Jacobson/Kilik - Jag tyckte om första boken väldigt mycket, jag tyckte okej om andra boken, jag tyckte inte alls om tredje boken. Anledningen har nog mycket att göra med att det där med dystopier inte riktigt är min grej och i tredje boken blev det bara utflippat. Men så kom filmerna och jag tänkte ge dem en chans och dom om min förvåning när de faktiskt var betydligt bättre än böckerna. Det blev mer levande för mig än vad böckerna någonsin blev.
 • Game of Thrones av George R.R Martin. Nu är ju detta egentligen en tv-serie men det får gillas ändå. Här tycker jag nog framför allt bättre om serien för att det är lite svårt att hänga med i alla karaktärer som man skiftar perspektiv i böckerna. Det gör man i och för sig i serien med men då har du inte bara ett namn, då har du ett ansikte också och på något sätt blir det lite lättare att hänga med då. Maken (och knappt jag heller) kan inte namnge alla karaktärerna som man har mött genom säsongerna trots ett ansikte. Så många är dem.
 • Jason Bourne - att detta var böcker skrivna av Robert Ludlum hade jag till en början inte en aning om. Jag gav mig sen på att försöka läsa böckerna men kunde inte riktigt komma in i dem för jag tyckte de var så väldigt olika filmerna. Och jag har älskat första filmen sedan första gången jag såg den så här tyckte jag konstigt nog att det var författaren som ändrade för mycket i sin bok (trots att fallet egentligen var det omvända). 
Det finns fler exempel och när jag tänkte börja skriva min lista trodde jag att jag hade fler på lager, men tyvärr försvann de någon stan i min luddiga hjärna. Oavsett så är böckerna oftast bäst och jag är oftast nöjd med att bara läsa boken. Men ibland vill maken gärna se någon av storfilmerna som kommer som är baserad på böcker och då tittar oftast jag med. 
Det var också en följdfråga om det fanns någon bok som jag kunde tänka mig att se som film. Jo, det finns det definitivt. Jag hade kunnat tänka mig att se (med viss tvekan) Laini Taylors serie Daughter of Smoke and Bone, mest för att jag vill mer kunna visualisera alla miljöerna. Sen skulle jag kunna tänka mig en filmatisering av vissa av David Baldaccis thillers. Gärna dem med Will Robie. Action passar helt enkelt på film.

19 kommentarer:

 1. Nu fick jag en AHA upplevelse när jag läste att Jason Bourne är från Robert Ludlums böcker, klart det är så. Har inte läst böckerna men kikat på dem. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade heller ingen aning i början och var när jag hittade böckerna givetvis tvungen att köpa. Men handlingen stämde inte alls överens.

   Radera
 2. Sagan om ringen gillade jag både som bok och film!

  P.S.
  jerkar du runt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sagan om ringen fungerar absolut som både bok och film, bara det att jag tycker filmen är bättre för det är mer fart i den och lite mera humor. Sen är det så väldigt snyggt filmad och det har verkligen lagts tanke bakom den.

   Vad gäller frågan om jag jerkar runt så är det väldigt olika beroende på hur mycket jag hinner. Ibland är jag bättre på det, andra gånger hinner jag inte alls med det. Däremot är jag vansinnigt dålig på att lämna kommentarer.

   Radera
 3. Ludlum har jag läst någon bok av, dock inte Identitet Kain som första Bourne-filmen bygger på, men jag har så otroligt svårt att ta till mig alla vapenbeskrivningar och liknande i text. Första Bourne-filmen gillade jag och någon till någonstans i mitten, men den senaste blev jag väldigt besviken på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ludlums böcker över lag tycker jag är ganska så sega och svåra. Blir inget flyt i berättelsen. Här fungerar det definitiv bättre i filmformat. Jag har gillat de tre första Bourne-filmerna, sen kom det ju en där det inte längre var Matt Damon och den kunde jag varit utan. Den allra senaste har jag inte sett ännu.

   Radera
 4. Ah, Sagan om ringen. Har (skäms på mig) inte läst böckerna än men jag ska. :)
  En film som är väldigt mycket bättre än böckerna är Mary Poppins. Väldigt stor skillnad och filmen vinner varje gång.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mary Poppins har jag inte läst, och det är evigheter sedan jag såg den. Kommer knappt ihåg den om jag ska vara helt ärlig.
   Jag tycker att Sagan om ringen är läsvärd men absolut inte det bästa jag läst. Filmerna däremot är toppenbra.

   Radera
 5. Game of Thrones såg jag första säsongen av innan jag läste boken och det hjälpte mig att hålla ordning på huvudkaraktärerna faktiskt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tittade också före jag läst och visst underlättade det. Men har man det inte helt i huvudet så kan det förvirra lite. Dessutom vet jag att jag lyssnade på någon av böckerna i serien och det var ärligt talat mest förvirrande.

   Radera
 6. Ludlums böcker har jag läst för länge sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har läst en del av honom och gillat vissa mer än andra. De som inte handlar om Bourne har jag gillat bättre.

   Radera
 7. Har läst första delen i GoT, men jag vill läsa alla böckerna innan jag ska se serien. Jag måste alltid, om det är möjligt, läsa böckerna först :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det brukar jag med vilja göra men just i GoT funkar det nästan bättre att se serien först för du får en inblick i alla miljoner karaktärer.

   Radera
 8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
 9. Bourne-filmerna har jag bara sett inte läst böckerna men då har jag gjort ett klokt val

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att du har gjort ett klokt val där för böckerna blir för långsamma och för komplicerade.

   Radera
 10. Sagan om ringen gillar jag, både böckerna och filmerna :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar också båda men filmerna är trots det bättre. Det säger väl lite om hur riktigt bra jag tycker filmerna är.

   Radera