2016-09-20

Veckans utmaning: Hur peppar och preppar du?

banksy

Nu ska jag i och för sig inte på bokmässan i år. Det känns just nu rent ut sagt för j*vligt och jag längtar så jag håller på att bli tokig, samtidigt som jag vet att jag har tagit ett klokt beslut. Men ibland måste man få drömma och glömma lite och därför tänker jag faktisk vara delaktig i veckans utmaning med kulturkollo och skriva om hur jag skulle ha peppat och preppat om jag skulle åkt dit.

Steg 1: Gå grundligt igenom seminarieprogrammet och markera varenda seminarium som verkar minsta lilla intressant. Gör ett första utkast på papper med penna för det blir bäst så.

Steg 2: Planera in de allra viktigaste punkterna så som olika mingel och bloggträffar. Allt annat runt omkring är av underordnad betydelse för det är faktiskt väldigt roligt att träffa alla bloggare då det är enda gången på året som i alla fall jag har möjlighet att göra det.

Steg 3: Gå igenom seminarieprogrammet en gång till. Nu gäller det att börja sålla och fundera vilket som verkligen känns relevant att bevista. Gör upp ett först utkast till ett schema och glöm inte att även planera in matpaus och kanske lite tid för att gå på golvet.

Steg 4: Dags för monterprogrammen. Detta är lite bökigt att kolla upp men det är värt det. Jag gör så att jag tittar på de scener och montrar som intresserar mig och inom de ämnen jag tycker är kul. Sen för jag in allt intressant som jag vill gå på. Kollar lite extra efter signeringar med favoritförfattare för vem vet om man någon annan gång får möjlighet att träffa just den författaren.

Steg 5: Börja packa... kläder läggs fram, kläder provas, kläder läggs undan för att sen komma fram igen. Tanken är lätt, lättare, lättast... sanningen är kanske inte fullt så överensstämmande. Smink måste ju också med, och duschgrejer, en rakhyvel till benen om man får för sig att ha kjol. Ja ni fattar. Packningen i sig tar mig minst en hel kväll. Däremot köper jag ytterst få nya klädesplagg inför Bokmässan. Sparar mina pengar till böcker i stället.

Steg 6: Viss inköp behöver dock göras; små schampoflaskor, huvudvärkstabletter, skoskavsplåster, matsäck till resa, lite frukt och barer som är bra att ha med på hotell och på mässgolvet.

Steg 7: Skriv rent ditt schema - åtminstone för torsdagen innan själva resan. Personligen vill jag alltid ha det på papper. Inte i telefonen, inte i någon platta eller liknande. Papper är bäst...faktiskt till och med löspapper.

Steg 8: Avsluta packningen och nu har vi kommit till det viktigaste. Vilka böcker ska få göra dig sällskap på tågresan upp. Första året packade jag fysiska böcker vilket ju var vansinnigt onödigt. Förra året så satsade jag på att trycka in en del titlar på min platta och några ljudböcker i telefonen. Det räckte gott och väl. Packa också ner en extra resväska för hemresan, det är guld värt.

Steg 9: Dags att åka. Njut av tågresan och passa på att vila och läsa så mycket som möjligt. Sitt där med förväntningarna pirrande i varenda del av magen och bara tokpeppa. Inse att ingenting kommer att bli som du har planerat, men det är fullständigt skit samma för det kommer vara toppen ändå.

Steg 10: Jag har alltid kommit upp på onsdagskvällen vilket jag har tyckt varit väldigt skönt. Försök komma i säng tidigt. För du vill garanterat vara på mässgolvet redan när det öppnar på torsdagen. För helt ärligt så är det nog den enda gången du är helt fulladdad med energi.

6 kommentarer:

 1. Oj, vilket bokmässanproffs du är:)! Många bra tips här!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, det skulle jag väl inte påstå, framför allt efter att bara ha varit där två gånger. Men jag är å andra sidan en planeringsnörd av stora mått så förberedelser är bra. Sen är jag urdålig på att följa allt jag strukturerat upp sedan innan.

   Radera
 2. En rutinerad mässbesökare förstår jag! :) Synd att du inte kan komma i år, men det kommer ju fler bokmässor som tur är!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vet jag inte riktigt. Bara varit där 2 gånger. Visst är det tråkigt att inte åka dit i år men jag ser fram emot nästa år. Dessutom är jag ju inte där av en väldigt positiv anledning så jag får stå ut.

   Radera
 3. Ja, det är väl ungefär som jag har gjort nu, även om det blev lite forcerat :) Tyvärr gjorde jag misstaget att jag åker upp i dag, det hade verkligen varit skönt att ha gjort det igår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. De gånger jag åkt upp har jag åkt upp onsdag middag/eftermiddag. Det har verkligen varit hur skönt som helst och väl värt den lilla extra pengen.

   Radera