2016-09-26

Bronsdolken: Krigarnas borg av Michelle Paver

OBS! Det här är femte delen i serien Bronsdolken och kan eventuellt innehålla spoilers från tidigare delar.Hylas är nu tillbaka på Akea där hela äventyret började. Med sig har han Pira, men också lejoninnan och falken som har varit deras följeslagare under många äventyr. Nu verkar det som om sista chansen är här för att få tag på bronsdolken innan deras fiender Kråkorna tar över all makten i den grekiska övärlden. Men Hylas har också uppgiften att hitta sin syster Issi som han tappade bort, då för två år sedan när Kråkorna började sin invasion.


Ytterligare en serie avslutad (det har blivit några i år) och den här har jag hållit på med i många år. Det är alltid skönt att komma till ett avslut och jag tycker att författaren har fått till ett fullt tillfredsställande slut. Som vanligt är det fullt med fart rätt genom boken, vi får återknyta bekantskapen med en del karaktärer från tidigare böcker och Hylas och Pira varandra kommer varandra ytterligare lite närmre trots att de stundom tvingas ge sig ut på olika äventyr i berättelsen.
Issi får vi också börja knyta bekantskap med och det märks väldigt tydligt i hur berättelsen skrivs att hon och Hylas är syskon. Det gillar jag. Men som vanligt tror jag ändå att jag allra mest gillar djuren. Amok som lejoninnan heter har helt plötsligt blivit ett vuxet lejon och hennes beskyddarinstinkter har växt fram. Ecko (falken) har hela tiden varit överdrivet kaxig men hån börjar inse att samarbete är ganska så bra.


3 anledningar till varför Krigarnas borg är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Helt enkelt för att det är en spännande äventyrsserie för barn och unga som tar barns förmågor på allvar. Jag älskar ju dessutom när man faktiskt kan lära sig något av fiktion. Här är det om människors situation innan civilisationen i Grekland, innan de antika gudarna och allt det där som också är väldigt spännande.

2. Hylas och Pira är väl värda att läsa om. Framför allt tror jag att jag börjar gilla Pira lite extra, kanske för att jag just nu har ett par andra glasögon på mig som ser och tänker lite mer stark kvinnlig karaktär. Pira har äntligen på riktigt slagit sig fri från sitt förflutna. Hon vågar ta plats och stå på sig och på många sätt är det hon som räddar dagen i slutet, även om boken allra mest handlar om Hylas.

3. Vilket barn tycker inte om att läsa om djur. Uppenbarligen jag som vuxen också. Och jag älskar att läsa om Amok.

Bronsdolken : Krigarnas borg får 3+/5 i betyg av mig.

Tack Semic förlag för recensionsexemplaret.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar