2016-08-20

Bokbloggsjerka 19-22 augusti

jerka11Igår morse innan jag stack till jobbet hade Annika ännu inte hunnit få upp veckans jerka. Och eftersom jag sedan var hemma ungefär 10 minuter i vaket tillstånd på hela dagen så hann jag uppenbarligen inte med att svara på veckans fråga. Så det får bli dagens uppgift.

Känner du till någon bok i skolmiljö som du kan rekommendera, eller kan du ge exempel på en karaktär som innehar ditt drömyrke eller har du ”bokliga” erfarenheter av lärande på annat sätt?

Det uppenbara svaret om en bok i skolmiljö är helt klart Harry Potter. Jag bara måste nämna detta uppenbara exempel. Men jag har faktiskt något mer exempel. Tana Frenchs En hemlig plats handlar om en flickinternatskola där en pojke har blivit mördad. Väldigt bra bok som jag varmt kan rekommendera. Trollkarlskolor över lag verkar vara ett vinnande koncept. Serien Magisterium: Järnprovet Kopparhandsken av Holly Black och Cassandra Clare tycker jag om väldig mycket och den utspelar sig delvis i en skola, en udda skola. En deckare till i skol-/internatmiljö är Händelser vid Kirkston Abbey av Patrick Redmond. Det var väldigt länge sedan jag läste den men jag vet att jag gillade den mycket. Ganska mörk och ganska så obehaglig. Och så en favorit från barndomen - Kulla Gulla i skolan av Gunilla Bergström-Sandwall. En sak som alla dessa böcker har gemensamt dock är att de alla är någon form av internatskola. Läser jag verkligen inga böcker som utspelar sig i vanliga skolor?

Exempel på karaktär som har mitt drömyrke var lite svårare.Framför allt för att jag inte riktigt vet vilket som är mitt drömyrke och hade jag kommit på det så hade jag förmodligen satt mig i skolbänken och omskolat mig. Men i och för sig tycker jag ganska mycket om det yrke jag har (förskollärare) även om arbetsvillkoren inom yrket är åt h*lv*t*. Annars så hade det nog varit ganska så intressant att vara arkeolog precis som Ruth Galloway. Fast jag hade kanske inte velat inrikta mig på ben utan med föremål och målningar från flydda tider.

"Bokliga" erfarenheter av lärande tycker jag att man får hela tiden när man läser. Det är en av de bästa grejerna med att läsa mycket. Alltid, alltid, alltid lär man sig något litet nytt när man läser. Om det så handlar om fakta, empati, språk eller vad ni nu kan komma på. Därför (och av många andra anledningar) älskar jag att läsa.

24 kommentarer:

 1. Det finns nog en anledning till att internatskolor ätt populära i litteraturen, man tränger ihop folk i en sluten miljö.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo visst är det så och det passar ju alldeles utmärkt som en bakgrund för ett mordmysterium.

   Radera
 2. Harry Potter var så självklar att jag aldrig kom på det svaret ...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är väl den mest självklara boken av de alla och det är väl ganska så vanligt att man missar det självklara :)

   Radera
 3. Harry Potter var så självklar att jag aldrig kom på det svaret ...

  SvaraRadera
 4. Jag rekommenderade också Järnprovet och Kopparhandsken. Det är jättebra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tycker också mycket om dem. Undrar om det kommer en tredje bok snart? Har lite dålig koll känner jag.

   Radera
 5. När jag var liten var jag övertygad om att jag ville gå i internatskola. Så här som vuxen tror jag det var en bra idé att bo hemma med mamma och pappa..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig. Så här i vuxen ålder ställer jag mig väldigt tveksam till begreppet internat över huvud taget. Barn mår som allra oftast allra bäst av att bo tillsammans med sina föräldrar. Men jag läser fortfarande gärna om det ändå.

   Radera
 6. Tänkte också på Harry Potter först - skolmiljön är verkligen extra närvarande där och kommer nog vara tvungen att nämna det exemplet jag me dom jag svarar :) Nu blev jag sugen på att ta tag i Kopparhandsken igen också! Läste första boken men när andra kom blev den bara liggande :/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där med att böcker i påbörjade serier bara blir liggande känner jag igen. Hur ofta händer inte det och lika arg blir jag på mig själv varje gång för ju längre tid som går ju mer glömmer jag ju. Men bok två i Magisterium är bra i alla fall så hoppas du gillar den när du kommer till den.

   Radera
 7. Tana French brukar vara bra. Du har rätt i att en alltid lär sig något nytt när en läser. jag kollar ofta fakta dessutom

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta var min första Tana French-bok och jag blev väldigt positivt överraskad. Lär definitivt läsa mer av henne. Och visst lär man sig alltid något nytt när man läser. Jag är också sådan att jag gärna kollar upp fakta medans jag läser. Mobilen bor nästan alltid bredvid mig när det är läsdags.

   Radera
 8. Läste faktiskt om hela Kulla Gulla-serien i våras, den står sig fortfarande.

  Gillar ditt sista stycke för så är det absolut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill också läsa om Kulla Gulla men samtidigt är jag lite rädd för att jag ska bli besviken eftersom jag har så väldigt positiva känslor kring böckerna. Men någon gång så...

   Radera
 9. Tana Frenchs serie håller jag på med, men har inte kommit så långt som till En hemlig plats. Än.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte läst något annat av French ännu, men det kommer jag absolut att göra någon gång i framtiden.

   Radera
 10. Kulla-Gulla - som jag älskade de böckerna när jag var liten! Undrar vad man skulle tycka om dem nu? Kanske man skulle låna hem ett par och nostalgitrippa. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill också läsa om dem, men samtidigt är jag lite orolig för att göra det för tänk om jag inte gillar dem fortfarande.

   Radera
 11. Kulla-Gulla - som jag älskade de böckerna när jag var liten! Undrar vad man skulle tycka om dem nu? Kanske man skulle låna hem ett par och nostalgitrippa. :)

  SvaraRadera
 12. Håller med dig om bokliga erfarenheter, underbart :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Böcker ger så mycket mer än bara läsning.

   Radera