2016-08-08

Sju jävligt långa dagar av Jonathan Tropper


"Och jag då? Jag sörjer min far och har sex med min svägerska och förälskar mig i främlingar när jag är på väg till min fru som ligger med min chef och som nu samtidigt som hon skiljer sig från mig bär på mitt barn."
Det är en ganska bra sammanfattning om vilken härva den här boken är. Judd inser att han är medelålders och börjar bli rund om magen, han har precis kommit på sin fru med att ligga med hans chef och hans pappa har precis dött. Som om inte det vore nog så är hans inte speciellt religiöses fars sista önskan (hängde ni med där) att familjen ska sitta shiva. Familjen har redan från början en aningens svårt att umgås - tänk då att sitta instängda i ett hus i sju dagar, ta emot kondoleanser och försöka prata med varandra. Inte en helt lätt uppgift.

Sju jävligt långa dagar (Pocket)

Tropper skriver på ett alldeles speciellt sätt och jag gillar det väldigt mycket. Han går verkligen in på djupet av människan under deras kanske inte mest positiva faser i livet. Judd känner sig väldigt misslyckad och vill inget hellre än att bli kär igen - trots att det har gått så kort tid sedan fruns svek. Han brottas med relationerna till sina syskon, framför allt sin storebror Paul. Han brottas också med sina känslor efter faderns bortgång och försöker minnas på vilket sätt de stod varandra nära eller inte. Religionen spelar också in en del - även om den inte är väldigt liten.
På det stora tycker jag att det är en väldigt bra bok. Sen kan jag ibland känna mig lite utanför målgruppen. Den är väldigt grabbig/manlig och så även en del i jargongen. Det gör mig inte jättemycket men jag märker av det ibland. Och sen tror jag ibland att det kommer med en del faktafel religionsmässigt. Tror nog i och för sig att det mest beror på översättningen.

3 anledningar till varför Sju jävligt långa dagar är värd att krypa upp i fåtöljen med:

1. Humorn i boken är riktigt bra. På sina ställen kan jag inte låta bli att skratta högt. Den är också lite sådär lagom sarkastisk som jag gillar.

2. På det sätt alla känslor beskrivs. De blir på något sätt väldigt tydliga. Det är helt enkelt väldgt välskrivet. Familjerelationen är helt enkelt väldigt intressant att läsa om, framför allt då den verkligen sätts på sin spets i och med att de tvingas umgås så mycket under denna vecka. Det tvingar liksom upp konflikter som har legat och grott under väldigt lång tid och i längden är det nog egentligen väldigt nyttigt.

3. Det finns en hel del minnesvärda citat i boken. Ett av mina favoriter är när de har en diskussion om homosexualitet och den ena broder utbrister att det är ett problem. Då svarar den andra brodern:
"Ett problem är något man löser... Om det inte finns någon lösning är det inget problem, så sluta se det som ett sådant."

Sju jävligt långa dagar får 4/5 i betyg av mig.

Boken finns att köpa hos Adlibris & Bokus & Cdon.

6 kommentarer:

 1. Har du sett filmen också? Tycker de fått till den riktigt bra. Tyckte väldigt bra om boken :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sett filmen men tror faktiskt att jag skulle behöva göra det. Kan bli riktigt bra.

   Radera
  2. Den finns på Netflix under engelska titeln (This is where I leave you)

   Radera
  3. Tack för tipset. Då skulle jag ju faktiskt kunna kolla nu med en gång...

   Radera
 2. Jonathan Tropper börjar jag bli väldigt nyfiken på

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har absolut gillat allt jag läst av honom hittills. Lite annorlunda skrivsätt som sagt, och ganska så grabbigt, men det hindrar inte mig.

   Radera