2016-08-28

En smakebit på søndag: Havets fångarIdag regnar det och mullrar utanför mitt fönster. Det är verkligen kontraster till i fredags då det var varmaste sommar. Men jag njuter nog helt ärligt mest av det här. Idag kan jag då nämligen med gott samvete hålla mig inne. Sitta i min fåtölj, dricka te, läsa, tända ljus och kanske smaska på något gott. Jag ska också se om jag inte kan få till något eller några inlägg att förhandsinställa. Vi får väl se helt enkelt.
Men först tänker jag bjuda på en liten smakbit ur boken jag läser för tillfället. Det är Havets fångar som är andra delen i Michelle Pavers serie om Torak och hans vargbroder Ulv. En bok för bokslukaråldern (älskar det ordet) men även väldigt passande för mig.

Torak har precis blivit tillfångatagen av Sälklanen och upplever för första gången i sitt liv en färd på havet. Han närmar sig nu Sälarnas ö och på sidan 156 står det sedan såhär.

Bildresultat för havets fångarMen när de kom närmare glömde han bord det. Det verkade inte stå rätt till i bukten. Vattnet var mörkrött, alltför mörkt för att bara vara färgat av den nedgående solen.
Sedan kände han en välbekant, samtidigt salt och söt lukt, mycket tydlig i den vindstilla luften. Det kunde väl inte vara...
Det var det.
Sälbukten var full av blod.

Vill ni läsa fler smakbitar så föreslår jag att ni går in och tittar på Maris blogg Flukten fra virkeligheten.

16 kommentarer:

 1. Bokslukaråldern? Det måste vara min ålder :)

  SvaraRadera
 2. har alltid befunnit mig i bokslukaråldern. tror inte att det en brukar kalla bokslukaråldern egentligen finns längre. tack för smakebiten

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är möjligt att det inte gör men jag tycker det låter så dumt att kalla det Middlegrade eller skriva en ålder som ofta är missvisande. Bokslukaråldern är mycket bättre.

   Radera
 3. Den första boken i den serien började vår yngsta dotter, som då var åtta, läsa, men den var nog för skrämmande. Den börjar ju väldigt hemskt med det pappan råkar ut för. Det kanske är dags att ge den en chans igen, Jackie är tio nu och då har man hunnit passera ganska många lässtadier. Jag visste inte att de här böckerna var så omtyckta, men det finns till och med Schleichfigurer från boken, till exempel när Torak sitter på en björn. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. 10 år kan nog passa utmärkt tror jag. Jag själv var ju på "tok för gammal" när böckerna gavs ut, men jag har också förstått att de har varit vansinnigt populära. Hennes andra serie Bronsdolken som jag läser verkar inte alls ha slagit igenom på samma sätt, men jag tycker att den är väldigt bra. Nästan bättre men det kan ju ha att göra med att jag älskar allt som har med förhistorisk grekiskt historia att göra.

   Radera
 4. Jag har läst första boken, serien var otroligt poppis och lånades flitigt. Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan förstå varför den har lånats flitigt. Medryckande och spännande!

   Radera
 5. Det låter som spännande böcker. Och för exakt min ålder. ;-) Tack för smakbiten!

  SvaraRadera
 6. Tack för smakbiten. Den här serien läste barnen under en period. Jag gillar också när regnet smattrar mot rutorna och man kan läsa :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bästa läskänslan verkligen. Problemet är att det också går utmärkt att somna till smattret vilket jag råkade göra en runda också.

   Radera
 7. Är jättesugen på att läsa den här serien. Den verkar så mysig. Tack för smakbiten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu har jag läst ut de två första och jag tycker mycket om serien så här långt. Nu har jag bara problemet med att jag inte har tredje boken hemma. Får väl ta och besöka några loppisar och se om jag hittar den, annars får jag väl uppsöka ett bibliotek.

   Radera