2016-08-04

Veckans bokbloggsfråga v 31

Veckans bokbloggsfragaVeckans fråga från Barnboksbloggen är följande:

Handen på hjärtat nu: hur ser det ut med dina hyllvärmare? Har du många olästa böcker i din bokhylla som du har dåligt samvete över, eller tillhör du de som faktiskt hinner läsa i samma takt som nytillskotten dyker upp i bokhyllorna? 

Jo, jag kan erkänna att jag har lite dåligt samvete för alla olästa böcker. Samtidigt kan jag också erkänna att det har blivit bättre. Efter bokmässan förra året bestämde jag mig för att jag måste dra ner på bokköpen och faktiskt koncentrera mig på de böcker jag har i bokhyllan. Det har faktiskt gått ganska så bra. Det är absolut inte så att jag inte köper nya böcker, men jag tänker efter noga innan jag köper dem, och jag ser till att läsa dem. Jag har även blivit lite mer restriktiv med vilka recensionsexemplar jag beställer. Det är numera nästan enbart böcker som jag verkligen, verkligen vill läsa.
Allt detta har resulterat i att jag under det här året hittills har minskat mina olästa böcker i bokhyllan från 160 till 120. I dessa böcker är det mycket som är läst, men även en del utrensat. De böcker som under året har tillkommit är inräknade i dessa antal.
Jag hade gärna sett att siffran minskat ännu mer nu under de sista fem månaderna på året. Det hade varit väldigt skönt att få ner dem till 100. Kanske omöjligt men tänker definitivt ge det en chans.
Sen kan jag ju tillägga att jag egentligen har fler olästa böcker än de där 120. Men det är böcker som inte tynger mitt samvete det minsta, som jag snarare ser som samlingsobjekt och fina inredningsdetaljer än krav på läsning. Bland dessa böcker räknar jag bland annat mina Agatha Christieböcker och riktigt gamla fina böcker. Innehållet här intresserar inte riktigt på samma sätt även om där finns en del böcker som jag förmodligen också kommer att läsa så småningom.

7 kommentarer:

 1. Jag tycker jag försöker minska inköpen varje år, men än så länge har jag inte lyckats :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan faktiskt klappa mig själv på axeln så här långt i år. Det är inte många nya böcker jag faktiskt köpt till mig själv. Ca 10 stycken och det är jag väldigt nöjd med.

   Radera
 2. Jag har också tänkt vara mer restriktiv med vilka böcker jag köper. Inte köpa bara för köpandets skull.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir så lätt att man köper bara för köpandets skull. Det är billigt eller man har hört en bra sak om just den boken. Blir väldigt lätt så.

   Radera
 3. Jag brukar bara köpa de böcker som jag verkligen, verkligen vill ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har börjat bli bättre på det. Att köpa för att sedan läsa nästan med en gång och inte bara för att det kanske är en bra bok.

   Radera
 4. Borde kännas skönt att se det minska, bra jobbat :)

  SvaraRadera